Medvehagymás sertésvagdalt recept
Hozzávalók:
- 1 kg sertéslapocka darálva
- 20 dkg csirkemáj
- 1 csokor medvehagyma aprítva
- 1 tk pirosarany
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só, frissen őrölt feketebors
- 1 tk majoránna
- 2-3 ek zsemlemorzsa
- 10 dkg vaj
- 1-2 ek olívaolaj
Körethez:
- édes és sárga burgonya (2-2 nagyobb darab)
- kevés főzőtejszín
- só és szerecsendió
Elkészítése:
A darált húshoz keverjük a tojást, sót és fűszereket, a zsemlemorzsát, medvehagymát, fokhagymát és az egészet jól összegyúrjuk.
Egy őzgerincformát alufóliával bélelünk ki, majd olajjal vékonyan megkenjük.
A vagdaltunkat formázzuk hosszú rúddá és a közepén készítsünk vájatot, amibe ültetjük a megmosott, megszárított és kettévágott csibemájakat.
Tetejét maradék hússal fedjük, jól nyomkodjuk meg, nehogy szétnyíljon.
Morzsával szórjuk meg és tegyük 190 fokos sütőbe 10 percre, majd 160 fokon süssük szép pirosra. A tetejét olvasztott vajjal meglocsolhatjuk, mert attól lesz még finomabb az íze.
A édesburgonyát héjában megsütjük a sütőben, míg a sárgát meghámozva, kockára vágva megfőzzük sós víben.
A sütőből kivett édesburgonyát meghámozzuk és villával összetörjük, majd sózzuk kicsit és fűszerezzük szerecsendióval, kevés borssal, majd vajat keverünk hozzá és kevés tejszínnel simára keverjük.
A sárga burgonyát leszűrjük, majd vajjal összetörjük és tejszínnel dúsítjuk.
Sózzuk, majd kínáljuk a csirkemájas vagdalt mellé az édesburgonya pürével.