Medvehagymás sertésvagdalt

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéslapocka darálva
  • 20 dkg csirkemáj
  • 1 csokor medvehagyma aprítva
  • 1 tk pirosarany
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 tojás
  • só, frissen őrölt feketebors
  • 1 tk majoránna
  • 2-3 ek zsemlemorzsa
  • 10 dkg vaj
  • 1-2 ek olívaolaj

Körethez:

  • édes és sárga burgonya (2-2 nagyobb darab)
  • kevés főzőtejszín
  • só és szerecsendió

Elkészítése:

A darált húshoz keverjük a tojást, sót és fűszereket, a zsemlemorzsát, medvehagymát, fokhagymát és az egészet jól összegyúrjuk.

Egy őzgerincformát alufóliával bélelünk ki, majd olajjal vékonyan megkenjük.

A vagdaltunkat formázzuk hosszú rúddá és a közepén készítsünk vájatot, amibe ültetjük a megmosott, megszárított és kettévágott csibemájakat.

Tetejét maradék hússal fedjük, jól nyomkodjuk meg, nehogy szétnyíljon.

Morzsával szórjuk meg és tegyük 190 fokos sütőbe 10 percre, majd 160 fokon süssük szép pirosra. A tetejét olvasztott vajjal meglocsolhatjuk, mert attól lesz még finomabb az íze.

A édesburgonyát héjában megsütjük a sütőben, míg a sárgát meghámozva, kockára vágva megfőzzük sós víben.

A sütőből kivett édesburgonyát meghámozzuk és villával összetörjük, majd sózzuk kicsit és fűszerezzük szerecsendióval, kevés borssal, majd vajat keverünk hozzá és kevés tejszínnel simára keverjük.

A sárga burgonyát leszűrjük, majd vajjal összetörjük és tejszínnel dúsítjuk.

Sózzuk, majd kínáljuk a csirkemájas vagdalt mellé az édesburgonya pürével.