Könnyű sertésborda mustármártással recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 4 csontos sertésborda
- 4 gerezd fokhagyma, pucolatlanul, megmosva
- 1 csokor rozmaring vagy kakukkfű (ha mindkettőt használunk, akkor néhány szál mindkettőből)
- 1 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
A mártáshoz:
- 100 ml száraz fehérbor
- 100 ml tejszín
- 200 ml csirke vagy zöldség alaplé
- 1 ek friss apróra vágott tárkony
- 1 ek magvas, dijoni mustár
- 1 kis fej salottahagyma apróra vágva
Elkészítése:
Tisztítsuk meg a sertésborda csontjait. Fűszerezzük meg sóval és borssal.
Melegítsünk fel egy serpenyőt. Öntsük bele az olajat és helyezzük bele a sertés szeleteket. Pirítsuk mindkét oldalát 2-2 percig.
Lapítsuk össze a fokhagymát egy késsel kicsit és tegyük a serpenyőbe a vajjal és a friss fűszernövényekkel együtt. Vegyünk elő egy evőkanalat és kezdjük el locsolni a barna vajat a húsra. Pirítsuk a húst még 1-1 és fél percig.
Helyezzük a sertés szeleteket egy rácsra és öntsük rá a fokhagymás vajat.
Tegyük vissza a serpenyőt a tűzhelyre és tegyük bele a hagymát. Kapcsoljuk közepes hőmérsékletre és pirítsuk a hagymát, amíg megpuhul és halvány aranyszínű nem lesz. Öntsük rá a bort és foraljuk, amíg a bor szinte el nem tűnik. Adjuk hozzá az alaplevet és ízesítsük sóval, borssal.
Adjuk hozzá a mustárt és tegyük vissza a sertésszeleteket a serpenyőbe. Főzzük amíg a sertéshús el nem éri a 60 °C-ot.
Öntsük bele a tejszínt és a tárkonyt, majd főzzük lassű tűzön további 2-3 percig. Ne forraljuk, különdben a mártás kicsapódik. A sertés elkészült ha 63-65 fokos és addigra a szósz is besűrűsödik.
Tálaljuk tésztával, rizzsel vagy zöldségekkel. Tökéletes lesz bármelyikkel!
Tipp:
Használjunk csontos sertésbordát. A csont miatt sokkal gazdagabb lesz az íze és szaftosabb marad.
Én rozmaringot, kakukkfüvet és tárkonyt használtam. Ha tehetjük használjunk friss fűszernövényeket az ételhez, mert hatalmas lesz a különbség a szárítotthoz képest.
Shalottahagyma. Enyhén édes íze van, ami tökéletesen működik a sertéshússal és mustárral.