Káposztaágyon főtt gőzgombóc sült oldalassal recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta
- 15 dkg húsos szalonna
- 1 ek olaj
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- 1 db babérlevél
- egész kömény ízlés szerint
- 1 tk pirospaprika
- 1 közepes fej vöröshagyma
A gőzgombóchoz:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 dkg zsír
- csipet cukor
- csipet só
A sült húshoz:
- 1,5 kg oldalas
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 tk pirospaprika
A sütéshez:
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 dl víz
Elkészítése:
Gőzgombóc tésztájának elkészítése:
Először az élesztőt a cukorral és kevés tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót és a zsírt, majd a maradék tejjel simára dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
Káposzta elkészítse:
A szalonnát apróra vágjuk. A káposztát enyhén megmossuk.
A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a káposztát és a többi hozzávalót, a pirospaprikát kivéve.
1-2 dl vízzel felöntjük, fedő alatt pároljuk, majd megsütjük. A megsült káposztát pirospaprikával megszórjuk.
Gombócok elkészítése:
A megkelt tésztát 13 darabra vágjuk, gombócokat formázunk belőlük.
Egy nagyobb lábos aljára káposztát terítünk és 1-2 dl vízzel felöntjük. Amikor forr, ráhelyezzük a gombócokat úgy, hogy ne érintkezzenek egymással. Figyeljünk arra, hogy a gombócok meg fognak dagadni. A gombócokra is szórunk egy kis káposztát, hogy megvédjük őket a lecsöpögő gőztől.
Fedő alatt, lassú tűzön 10-15 percig gőzöljük.
A fedőt eltávolítva a gombócokat egy tálra szedjük, majd folytatjuk az eljárást a maradék gombócokkal, amíg mind el nem készülnek. Ez egy rendkívül különleges és nagyon finom étel, amely friss káposztával is elkészíthető.
Oldalasok elkészítése:
A húst 1 vagy 2 bordánként felvágjuk, megmossuk. Ízlés szerint sózzuk, borssal meghintjük. Egy tepsit zsírral kikenünk, ráöntjük a vizet, és az oldalasokat ráhelyezzük. Zúzott fokhagymával megszórjuk.
Alufóliával lefedjük. 230 fokra előmelegített sütőben 80 percig sütjük, majd a fóliát eltávolítva pirospaprikával megszórjuk, saját levével meglocsoljuk és további 10-15 percig sütjük, amíg szép pirosra nem sül.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mire jó egy konyhai pároló és hogyan használd? (x)
A konyhai pároló, mint konyhai eszköz talán nem tűnik nélkülözhetetlennek,
Tovább olvasom »
Mit kezdjünk a maradék sonkával? 7 ötlet hétfő estére
A húsvéti sonkából szinte mindig marad, és bár egy darabig még jólesik egy
Tovább olvasom »
5 töltött tojás, amitől leesik az állad – húsvéti klasszikus újragondolva
A húsvéti tojás nem csak dísz lehet – mutatunk öt isteni töltött tojás rece
Tovább olvasom »
12 sós vendégváró húsvétra – pogácsák és rágcsák a locsolóknak
Húsvétkor nemcsak a sonkás-tojásos reggeli kerül az asztalra, hanem az apró
Tovább olvasom »
Húsvéti édes sütemények, amik ünnepi hangulatot varázsolnak
A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak az édes finomságok sem, hiszen ezek k
Tovább olvasom »
Ünnepi reggelik húsvétra – sonkás, tojásos, tormás finomságok egy helyen
A húsvéti reggeliknek különleges hangulata van: sonkaillat, friss torma, to
Tovább olvasom »