Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Káposztaágyon főtt gőzgombóc sült oldalassal recept

Káposztaágyon főtt gőzgombóc sült oldalassal
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 kg savanyú káposzta
    • 15 dkg húsos szalonna
    • 1 ek olaj
    • só ízlés szerint
    • őrölt bors ízlés szerint
    • 1 db babérlevél
    • egész kömény ízlés szerint
    • 1 tk pirospaprika
    • 1 közepes fej vöröshagyma

    A gőzgombóchoz:

    • 25 dkg liszt
    • 1,5 dkg élesztő
    • 1,5 dl tej
    • 1 dkg zsír
    • csipet cukor
    • csipet só

    A sült húshoz:

    • 1,5 kg oldalas
    • só ízlés szerint
    • őrölt bors ízlés szerint
    • 4-5 gerezd fokhagyma
    • 2 tk pirospaprika

    A sütéshez:

    • 1 evőkanál sertészsír
    • 1 dl víz

    Elkészítése:

    Gőzgombóc tésztájának elkészítése:

    Először az élesztőt a cukorral és kevés tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót és a zsírt, majd a maradék tejjel simára dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.

    Káposzta elkészítse:

    A szalonnát apróra vágjuk. A káposztát enyhén megmossuk.

    A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a káposztát és a többi hozzávalót, a pirospaprikát kivéve.

    1-2 dl vízzel felöntjük, fedő alatt pároljuk, majd megsütjük. A megsült káposztát pirospaprikával megszórjuk.

    Gombócok elkészítése:

    A megkelt tésztát 13 darabra vágjuk, gombócokat formázunk belőlük.

    Egy nagyobb lábos aljára káposztát terítünk és 1-2 dl vízzel felöntjük. Amikor forr, ráhelyezzük a gombócokat úgy, hogy ne érintkezzenek egymással. Figyeljünk arra, hogy a gombócok meg fognak dagadni. A gombócokra is szórunk egy kis káposztát, hogy megvédjük őket a lecsöpögő gőztől.

    Fedő alatt, lassú tűzön 10-15 percig gőzöljük.

    A fedőt eltávolítva a gombócokat egy tálra szedjük, majd folytatjuk az eljárást a maradék gombócokkal, amíg mind el nem készülnek. Ez egy rendkívül különleges és nagyon finom étel, amely friss káposztával is elkészíthető.

    Oldalasok elkészítése:

    A húst 1 vagy 2 bordánként felvágjuk, megmossuk. Ízlés szerint sózzuk, borssal meghintjük. Egy tepsit zsírral kikenünk, ráöntjük a vizet, és az oldalasokat ráhelyezzük. Zúzott fokhagymával megszórjuk.

    Alufóliával lefedjük. 230 fokra előmelegített sütőben 80 percig sütjük, majd a fóliát eltávolítva pirospaprikával megszórjuk, saját levével meglocsoljuk és további 10-15 percig sütjük, amíg szép pirosra nem sül.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá

  • Ajánlott cikkek