Juhtúrós tepsis füstölt csülök recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 nagy füstölt csülök
- 1,5 kg krumpli
- 15 dkg juhtúró
- 3 dl tejföl
- 1 ek aprított kaporlevél
- só, bors
- 1 nagy fej lilahagyma
Elkészítése:
A füstölt csülköt előző nap megmosom és beáztatom 2 órára annyi vízbe, hogy ellepje, majd az áztató lében teszem fel főni.
Miután felforrt lassú tűzön folytatom a főzést. A főzőlébe még teszek 1 nagy fej megmosott vöröshagymát, 4 gerezd pucolt fokhagymát, 2 db babérlevelet, kb 10 szem feketeborsot és kb 2-3 óra alatt puhára főzöm.
Még forrón kiveszem a főzőléből, lecsöpögtetem és folpackra helyezem, óvatosan kihúzom belőle a csontokat, majd a folpack segítségével szorosan feltekerem. Jól becsmagolom és ha kihült egy éjszakára hűtőbe teszem.
A burgonyát megmosom és héjastól felrakom annyi vízbe főni, hogy ellepje. Forrás után takarékon kb 20 percig főzöm, majd leöntöm róla a vizet és megpucolom. Ha kihült zárható edényben hűtőbe teszem a csülök mellé.
Másnap a burgonyát felkarikázom. A csülköt kicsomagolom és deszkán kisujjnyi szeletekre vágom. A juhtúró felét a tejföllel és az aprított kaporral, pici, ízlés szerinti borssal kikeverem.
Egy közepes tepsit kizsírozok, elterítem benne a karikára vágott főtt burgonyát. Picit sózom, borsozom, majd a maradék juhtúrót rámorzsolom. Betakarom a füstölt csülök szelerekkel, majd lekenem a csülköket is egy kis zsiradékkal.
200 fokra előmelegített sütőbe tolom és addig sütöm, amíg a csülökszeletek kissé meg nem pirulnak. Miután megpirultak a sütőből kiveszem és a kapros-juhtúrós tejfölt a csülök szeleteken kanállal elosztom, majd bekenem. Utána annyi időre tolom már csak vissza a sütőbe, hogy jól átforrósodjon a tejföl de még folyós maradjon (ez kb 5 perc).
A mellékelt fotón látható módon tálalom. Aki szereti, felszeletelt lilahagymával szórja meg a tányérján. Aki nem, friss salátával, vagy savanyúsággal fogyassza.
Jó étvágyat!
Tipp:
Érdemes előző nap megfőzni a csülköt, ezt a receptben is ìrtam, hogy szépen szeletelhető legyen.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »