Juhtúrós tepsis füstölt csülök

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Juhtúrós tepsis füstölt csülök

Hozzávalók:

  • 1 nagy füstölt csülök
  • 1,5 kg krumpli
  • 15 dkg juhtúró
  • 3 dl tejföl
  • 1 ek aprított kaporlevél
  • só, bors
  • 1 nagy fej lilahagyma

Elkészítése:

A füstölt csülköt előző nap megmosom és beáztatom 2 órára annyi vízbe, hogy ellepje, majd az áztató lében teszem fel főni.

Miután felforrt lassú tűzön folytatom a főzést. A főzőlébe még teszek 1 nagy fej megmosott vöröshagymát, 4 gerezd pucolt fokhagymát, 2 db babérlevelet, kb 10 szem feketeborsot és kb 2-3 óra alatt puhára főzöm.

Még forrón kiveszem a főzőléből, lecsöpögtetem és folpackra helyezem, óvatosan kihúzom belőle a csontokat, majd a folpack segítségével szorosan feltekerem. Jól becsmagolom és ha kihült egy éjszakára hűtőbe teszem.

A burgonyát megmosom és héjastól felrakom annyi vízbe főni, hogy ellepje. Forrás után takarékon kb 20 percig főzöm, majd leöntöm róla a vizet és megpucolom. Ha kihült zárható edényben hűtőbe teszem a csülök mellé.

Másnap a burgonyát felkarikázom. A csülköt kicsomagolom és deszkán kisujjnyi szeletekre vágom. A juhtúró felét a tejföllel és az aprított kaporral, pici, ízlés szerinti borssal kikeverem.

Egy közepes tepsit kizsírozok, elterítem benne a karikára vágott főtt burgonyát. Picit sózom, borsozom, majd a maradék juhtúrót rámorzsolom. Betakarom a füstölt csülök szelerekkel, majd lekenem a csülköket is egy kis zsiradékkal.

200 fokra előmelegített sütőbe tolom és addig sütöm, amíg a csülökszeletek kissé meg nem pirulnak. Miután megpirultak a sütőből kiveszem és a kapros-juhtúrós tejfölt a csülök szeleteken kanállal elosztom, majd bekenem. Utána annyi időre tolom már csak vissza a sütőbe, hogy jól átforrósodjon a tejföl de még folyós maradjon (ez kb 5 perc).

A mellékelt fotón látható módon tálalom. Aki szereti, felszeletelt lilahagymával szórja meg a tányérján. Aki nem, friss salátával, vagy savanyúsággal fogyassza.

Jó étvágyat!

Tipp:

Érdemes előző nap megfőzni a csülköt, ezt a receptben is ìrtam, hogy szépen szeletelhető legyen.