Hozzávalók:
Elkészítése:
A füstölt csülköt előző nap megmosom és beáztatom 2 órára annyi vízbe, hogy ellepje, majd az áztató lében teszem fel főni.
Miután felforrt lassú tűzön folytatom a főzést. A főzőlébe még teszek 1 nagy fej megmosott vöröshagymát, 4 gerezd pucolt fokhagymát, 2 db babérlevelet, kb 10 szem feketeborsot és kb 2-3 óra alatt puhára főzöm.
Még forrón kiveszem a főzőléből, lecsöpögtetem és folpackra helyezem, óvatosan kihúzom belőle a csontokat, majd a folpack segítségével szorosan feltekerem. Jól becsmagolom és ha kihült egy éjszakára hűtőbe teszem.
A burgonyát megmosom és héjastól felrakom annyi vízbe főni, hogy ellepje. Forrás után takarékon kb 20 percig főzöm, majd leöntöm róla a vizet és megpucolom. Ha kihült zárható edényben hűtőbe teszem a csülök mellé.
Másnap a burgonyát felkarikázom. A csülköt kicsomagolom és deszkán kisujjnyi szeletekre vágom. A juhtúró felét a tejföllel és az aprított kaporral, pici, ízlés szerinti borssal kikeverem.
Egy közepes tepsit kizsírozok, elterítem benne a karikára vágott főtt burgonyát. Picit sózom, borsozom, majd a maradék juhtúrót rámorzsolom. Betakarom a füstölt csülök szelerekkel, majd lekenem a csülköket is egy kis zsiradékkal.
200 fokra előmelegített sütőbe tolom és addig sütöm, amíg a csülökszeletek kissé meg nem pirulnak. Miután megpirultak a sütőből kiveszem és a kapros-juhtúrós tejfölt a csülök szeleteken kanállal elosztom, majd bekenem. Utána annyi időre tolom már csak vissza a sütőbe, hogy jól átforrósodjon a tejföl de még folyós maradjon (ez kb 5 perc).
A mellékelt fotón látható módon tálalom. Aki szereti, felszeletelt lilahagymával szórja meg a tányérján. Aki nem, friss salátával, vagy savanyúsággal fogyassza.
Jó étvágyat!
Érdemes előző nap megfőzni a csülköt, ezt a receptben is ìrtam, hogy szépen szeletelhető legyen.