Hamis májas töltött dagadó recept
Hozzávalók 6 főre:
- 1 kg sertésdagadó
- 1 kk só
- 2 tk mustár
Töltelékhez:
- 40 dkg darált sertéslapocka
- 3 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 nagyobb szelet kenyér
- 1 csokor friss petrezselyemlevél
- 1 kis doboz sertésmájkrém (6 dkg)
- 2 ek zsemlemorzsa
- 2 csapott tk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 tk házi fokhagymakrém
Elkészítése:
A megtisztított dagadót felszúrjuk, majd kívül és belül is meghintjük sóval, bedörzsöljük egy kevés mustárral. A petrezselyem levelet apróra vágjuk.
A töltelékez a darált húst egy tálba rakjuk, ízesítjük a fűszerekkel, beledolgozzuk a vízbe áztatott, majd kinyomkodott kenyeret, a májkrémet, a tojásokat, a zsemlemorzsát, a petrezselyem levelet.
A húst megtöltjük a masszával, majd bevarrjuk cérnával.
Egy-két evőkanálnyi zsírral kikent tepsibe fektetjük. Öntünk mellé kb. 1 dl vizet.
Lefedve, előmelegített sütőben 200 fokon kb. 90 percet puhítjuk, majd a fedőt eltávolítva további 15-20 percet pirítjuk a hőfokot 180-ra csökkentve. Közben párszor meglocsolgatjuk, hogy ne száradjon ki nagyon.Ha már szép piros, akkor kiemeljük a szaftból és hagyjuk teljesen kihűlni.
Hidegen, éles késsel szépen felszeleteljük.
Tipp:
Egy nagyobb családi összejövetelre készült ez a finom töltött hús. Sajnos csak későn vettem észre, hogy a tervezett csirkemájat elfelejtettem megvásárolni, ezért rögtönzött megoldásként helyette májkrém került a töltelékbe. Így is mindenkinek nagyon ízlett. Hidegtálként, krumplipüré és csalamádé kíséretében kínáltam.