Csülök-pacal pörkölt recept
Hozzávalók:
- 1 kg előfőzött, csíkozott pacal
- 60 dkg bőrös csülök
- ízlés szerint vöröshagyma (5-6 fej, de minél több, annál jobb)
- ízlés szerint só
- Ízlés szerint bors
- 5 db babérlevél
- ízlés szerint vegeta
- ízlés szerint kakukkfű
- ízlés szerint bazsalikom
- ízlés szerint pirospaprika
- ízlés szerint pirosarany
- ízlés szerint fokhagymakrém
- 2 ek zsír
- ízlés szerint vörösbor (kb 2 dl)
Elkészítése:
A zsírt megolvasztom, ráteszem az aprított hagymát és a fűszereket (a paprika kivételével). Leégés határáig pirítom (nem égjen meg!), majd kevés vízzel felöntöm, majd elpárolom alóla. Ezt többször megismétlem, amíg a hagyma krémszerű állagú nem lesz.
A tűzről levéve hozzáadom a paprikát és elkeverem. Ráöntöm az előkészített húsokat. Felöntés nélkül addig főzöm, folyamatos kevergetés mellett, amíg a hús ki nem engedi a saját levét. Felöntöm a vörösborral, majd miután lepárolgott, vízzel (amennyi ellepi).
Ismét a leégés határáig párolom, majd felöntöm még több vízzel, mint amennyi ellepi a húst (legyen miben főnie a pacalnak). Közepesen nagy lángon, többször kevergetve, a víz mennyiségére ügyelve főzöm.
Amikor megfőtt a hús, fedő nélkül a vizet lepárolom róla (annyira, amennyi szaftot szeretnék), majd utánízesítem.
Hasábburgonyával tálaltam.