Csülök-pacal pörkölt recept

Hozzávalók:
- 1 kg előfőzött, csíkozott pacal
- 60 dkg bőrös csülök
- ízlés szerint vöröshagyma (5-6 fej, de minél több, annál jobb)
- ízlés szerint só
- Ízlés szerint bors
- 5 db babérlevél
- ízlés szerint vegeta
- ízlés szerint kakukkfű
- ízlés szerint bazsalikom
- ízlés szerint pirospaprika
- ízlés szerint pirosarany
- ízlés szerint fokhagymakrém
- 2 ek zsír
- ízlés szerint vörösbor (kb 2 dl)
Elkészítése:
A zsírt megolvasztom, ráteszem az aprított hagymát és a fűszereket (a paprika kivételével). Leégés határáig pirítom (nem égjen meg!), majd kevés vízzel felöntöm, majd elpárolom alóla. Ezt többször megismétlem, amíg a hagyma krémszerű állagú nem lesz.
A tűzről levéve hozzáadom a paprikát és elkeverem. Ráöntöm az előkészített húsokat. Felöntés nélkül addig főzöm, folyamatos kevergetés mellett, amíg a hús ki nem engedi a saját levét. Felöntöm a vörösborral, majd miután lepárolgott, vízzel (amennyi ellepi).
Ismét a leégés határáig párolom, majd felöntöm még több vízzel, mint amennyi ellepi a húst (legyen miben főnie a pacalnak). Közepesen nagy lángon, többször kevergetve, a víz mennyiségére ügyelve főzöm.
Amikor megfőtt a hús, fedő nélkül a vizet lepárolom róla (annyira, amennyi szaftot szeretnék), majd utánízesítem.
Hasábburgonyával tálaltam.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »