Csülök-pacal pörkölt

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg előfőzött, csíkozott pacal
  • 60 dkg bőrös csülök
  • ízlés szerint vöröshagyma (5-6 fej, de minél több, annál jobb)
  • ízlés szerint só
  • Ízlés szerint bors
  • 5 db babérlevél
  • ízlés szerint vegeta
  • ízlés szerint kakukkfű
  • ízlés szerint bazsalikom
  • ízlés szerint pirospaprika
  • ízlés szerint pirosarany
  • ízlés szerint fokhagymakrém
  • 2 ek zsír
  • ízlés szerint vörösbor (kb 2 dl)

Elkészítése:

A zsírt megolvasztom, ráteszem az aprított hagymát és a fűszereket (a paprika kivételével). Leégés határáig pirítom (nem égjen meg!), majd kevés vízzel felöntöm, majd elpárolom alóla. Ezt többször megismétlem, amíg a hagyma krémszerű állagú nem lesz.

A tűzről levéve hozzáadom a paprikát és elkeverem. Ráöntöm az előkészített húsokat. Felöntés nélkül addig főzöm, folyamatos kevergetés mellett, amíg a hús ki nem engedi a saját levét. Felöntöm a vörösborral, majd miután lepárolgott, vízzel (amennyi ellepi).

Ismét a leégés határáig párolom, majd felöntöm még több vízzel, mint amennyi ellepi a húst (legyen miben főnie a pacalnak). Közepesen nagy lángon, többször kevergetve, a víz mennyiségére ügyelve főzöm.

Amikor megfőtt a hús, fedő nélkül a vizet lepárolom róla (annyira, amennyi szaftot szeretnék), majd utánízesítem.

Hasábburgonyával tálaltam.