Bakonyi tejfölös sertéscsíkok recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg sertéslapocka
- 20 dkg csiperke gomba (vagy szárított erdei gomba)
- 10 dkg füstölt szalonna felcsíkozva
- 2 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 lecsópaprika
- 1 nagyobb paradicsom
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl hús-, vagy csont alaplé
- 200 g tejföl
- kevés liszt
- kevés só
- frissen őrölt bors
- 1 ek őrölt pirospaprika
Elkészítése:
A húst a lehető legvékonyabbra szeletelem, majd csíkokra vágom. Kevés lisztbe forgatom.
A hagymát nagyon apróra vágom, majd a felcsíkozott, üvegesre pirított szalonna kisütött zsírján a szalonnával együtt tovább pirítom. Hozzáadom a felcsíkozott húst, és a húson lévő lisztburok enyhe pörkölődéséig tovább sütöm.
Kevés bort töltök hozzá, majd a szétnyomott fokhagymát, a nagyon apróra vágott paradicsomot, és az apró kockákra vágott lecsópaprikát is hozzáteszem. A pohárnyi tejfölt, 1 csapott ek őrölt pirospaprikát is hozzáadok, enyhén megsózom, megborsozom, és összeforralom. A gomba főzéséhez kevés idő szükséges, így a felszeletelt gombát, vagy a beáztatott szárított erdei gombát akkor adom hozzá, amikor a hús már megpuhult. (Ha szárított gombát használunk, vigyázzunk, mert abból mindössze 5 dkg kell, mivel megszívja magát a vízzel, amibe áztatjuk.)
Szükség esetén kevés zöldség-, esetleg hús alaplével pótoljuk az elfőtt levet.
Lehet tálalni galuskával, főtt tésztával, esetleg tarhonyával is.
A bakonyi tejfölös sertéscsíkok kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 3 g
Zsír: 16 g