Bakonyi tejfölös sertéscsíkok

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéslapocka
  • 20 dkg csiperke gomba (vagy szárított erdei gomba)
  • 10 dkg füstölt szalonna felcsíkozva
  • 2 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 lecsópaprika
  • 1 nagyobb paradicsom
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl hús-, vagy csont alaplé
  • 200 g tejföl
  • kevés liszt
  • kevés só
  • frissen őrölt bors
  • 1 ek őrölt pirospaprika

Elkészítése:

A húst a lehető legvékonyabbra szeletelem, majd csíkokra vágom. Kevés lisztbe forgatom.

A hagymát nagyon apróra vágom, majd a felcsíkozott, üvegesre pirított szalonna kisütött zsírján a szalonnával együtt tovább pirítom. Hozzáadom a felcsíkozott húst, és a húson lévő lisztburok enyhe pörkölődéséig tovább sütöm.

Kevés bort töltök hozzá, majd a szétnyomott fokhagymát, a nagyon apróra vágott paradicsomot, és az apró kockákra vágott lecsópaprikát is hozzáteszem. A pohárnyi tejfölt, 1 csapott ek őrölt pirospaprikát is hozzáadok, enyhén megsózom, megborsozom, és összeforralom. A gomba főzéséhez kevés idő szükséges, így a felszeletelt gombát, vagy a beáztatott szárított erdei gombát akkor adom hozzá, amikor a hús már megpuhult. (Ha szárított gombát használunk, vigyázzunk, mert abból mindössze 5 dkg kell, mivel megszívja magát a vízzel, amibe áztatjuk.)

Szükség esetén kevés zöldség-, esetleg hús alaplével pótoljuk az elfőtt levet.

Lehet tálalni galuskával, főtt tésztával, esetleg tarhonyával is.