Alföldi töltött káposzta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg sertés dagadó vagy lapocka
- 2 marék rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só, bors
- 24 db szárma (savanyú káposzta levél)
- 50 dkg savanyított, apró káposzta
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg füstölt sertés dagadó
- 4 babérlevél
A rántáshoz:
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál pirospaprika
Elkészítése:
Veszünk egy tálat és belerakjuk a darált húst, hozzáadjuk a tojást, rászórjuk a kockára vágott vöröshagymát, fokhagymát és sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a rizst és meghintjük a pirospaprikával. Összegyúrjuk és megtöltjük a káposzta leveleket (a káposzta levelek vastag torzsáját kivágjuk).
Egy nagyobb edény aljába belerakjuk a kimosott, apró káposzta felélt és fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, köménymaggal, majd erre rakjuk a megtöltött káposztákat.
Befedjük a maradék apró káposztával és szintén fűszerezzük és rárakjuk a darabolt füstölthúst. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
Lefedve, lassú tűzön kb 2 órán keresztül főzzük, majd ha meg főtt akkor berántjuk.
A rántáshoz felmelegítjük az olajat, beleszórjuk a lisztet zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről lehúzzuk és beleszórjuk paprikát, összekeverjük és felöntjük kevés hideg vízzel, majd a káposztára öntjük.
Jól kiforraljuk (kb 5 perc alatt), hogy a liszt íze ne érződjön.
Langyos tejföllel tálaljuk.