Alföldi töltött káposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés dagadó vagy lapocka
  • 2 marék rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 egész tojás
  • só, bors
  • 24 db szárma (savanyú káposzta levél)
  • 50 dkg savanyított, apró káposzta
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg füstölt sertés dagadó
  • 4 babérlevél

A rántáshoz:

  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál pirospaprika

Elkészítése:

Veszünk egy tálat és belerakjuk a darált húst, hozzáadjuk a tojást, rászórjuk a kockára vágott vöröshagymát, fokhagymát és sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a rizst és meghintjük a pirospaprikával. Összegyúrjuk és megtöltjük a káposzta leveleket (a káposzta levelek vastag torzsáját kivágjuk).

Egy nagyobb edény aljába belerakjuk a kimosott, apró káposzta felélt és fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, köménymaggal, majd erre rakjuk a megtöltött káposztákat.

Befedjük a maradék apró káposztával és szintén fűszerezzük és rárakjuk a darabolt füstölthúst. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.

Lefedve, lassú tűzön kb 2 órán keresztül főzzük, majd ha meg főtt akkor berántjuk.

A rántáshoz felmelegítjük az olajat, beleszórjuk a lisztet zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről lehúzzuk és beleszórjuk paprikát, összekeverjük és felöntjük kevés hideg vízzel, majd a káposztára öntjük.

Jól kiforraljuk (kb 5 perc alatt), hogy a liszt íze ne érződjön.

Langyos tejföllel tálaljuk.