Kakaóvajas szűzérme sajtos polentával és zabpelyhes parajszószos baconel recept
Hozzávalók:
Polentához:
- 25 dkg kukoricaliszt
- 7 dl víz
- 4 ek olaj
- 10 dkg trappista sajt
- 1 1/2 teáskanál só
- 1 kk bors
Mártáshoz:
- 2 evőkanál tejföl
- 25 dkg paraj (mirelit pépes)
- 1 tk olaj
- 1-2 evőkanál zabpehely
- 4 szelet bacon
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk só
Húshoz:
- 5 dkg porított kakaóvaj
- 40 dkg szűzérme felszeletelve
- só
- bors
Elkészítése:
A sajtot lereszeljük. A vizet a sóval egy mély lábasban felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kukoricalisztet. Belekeverjük a reszelt sajtot, megborsozzuk, és addig főzzük, míg a keverék be nem sűrűsödik. Amikor elkészült, a polentát egy magasabb falú tepsiben vagy pizzasütő formában elsimítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
Közben a spenótot pároljuk egy kevés olaj és víz keverékén. Hozzáadjuk a tejfölt, sóval és apróra vágott fokhagymával ízesítjük, majd zabpehellyel sűrítjük. A kihűlt polentát szeletekre vágjuk, a grillserpenyőt vagy kompakt grillt vékonyan megkenjük olajjal, és mindkét oldalukat megsütjük.
A szűzérmét ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd kakaóvajba forgatjuk, és szárazra törölt grillserpenyőben mindkét oldalát megsütjük. Amikor elkészült, frissen őrölt sóval és borssal ízesítjük.
Tálaláskor a parajszósz tetejére frissen sült bacon kerül, mellé tálaljuk a grillezett polentát és a szűzérméket. Kis parajszósz cseppekkel díszítjük, végül friss zabpehellyel megszórjuk. A polenta ízesítését saját ízlésünk szerint variálhatjuk, hagymával vagy baconnel gazdagítva még intenzívebbé tehetjük az ízvilágot.
Jó étvágyat!