Kakaóvajas szűzérme sajtos polentával és zabpelyhes parajszószos baconel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

Polentához:

  • 25 dkg kukoricaliszt
  • 7 dl víz
  • 4 ek olaj
  • 10 dkg trappista sajt
  • 1 1/2 teáskanál só
  • 1 kk bors

Mártáshoz:

  • 2 evőkanál tejföl
  • 25 dkg  paraj (mirelit pépes)
  • 1 tk olaj
  • 1-2 evőkanál zabpehely
  • 4 szelet bacon
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk só

Húshoz:

  • 5 dkg porított kakaóvaj
  • 40 dkg szűzérme felszeletelve
  • bors

Elkészítése:

A sajtot lereszeljük. A vizet a sóval egy mély lábasban felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kukoricalisztet. Belekeverjük a reszelt sajtot, megborsozzuk, és addig főzzük, míg a keverék be nem sűrűsödik. Amikor elkészült, a polentát egy magasabb falú tepsiben vagy pizzasütő formában elsimítjuk, majd hagyjuk kihűlni.

Közben a spenótot pároljuk egy kevés olaj és víz keverékén. Hozzáadjuk a tejfölt, sóval és apróra vágott fokhagymával ízesítjük, majd zabpehellyel sűrítjük. A kihűlt polentát szeletekre vágjuk, a grillserpenyőt vagy kompakt grillt vékonyan megkenjük olajjal, és mindkét oldalukat megsütjük.

A szűzérmét ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd kakaóvajba forgatjuk, és szárazra törölt grillserpenyőben mindkét oldalát megsütjük. Amikor elkészült, frissen őrölt sóval és borssal ízesítjük.

Tálaláskor a parajszósz tetejére frissen sült bacon kerül, mellé tálaljuk a grillezett polentát és a szűzérméket. Kis parajszósz cseppekkel díszítjük, végül friss zabpehellyel megszórjuk. A polenta ízesítését saját ízlésünk szerint variálhatjuk, hagymával vagy baconnel gazdagítva még intenzívebbé tehetjük az ízvilágot.

Jó étvágyat!