Sonkás-túrós sós palacsinta kapormártással recept
Hozzávalók:
Palacsintához:
- 20 dkg liszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- 1 mk só
- 3-4 dl szénsavas ásványvíz
- 2 ek olaj (+ a sütéshez)
Sonkás-túrós töltelékhez:
- 30 dkg füstölt, feketeerdei sonka
- 50 dkg túró
- 1 fej vöröshagyma
- só (ízlés szerint)
- őrölt fehér bors (ízlés szerint)
- 1-2 ek tejföl
- 1 ek étolaj
Kapormártáshoz:
- 1 csokor kapor
- 1/2 citrom leve
- 1-2 tk cukor
- 5 dkg vaj
- 2 ek étolaj
- 1 ek liszt
- kb 4 dl főzőtejszín (vagy tej)
- csipetnyi só
- csipetnyi őrölt fehér bors
Elkészítése:
A tojásokat üssük bele egy tálba, sózzuk meg, keverjünk hozzá 2 dl szénsavas ásványvizet, majd szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük simára, csomómentesre (keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá még ásványvizet).
Ezután adjuk hozzá az olajat, majd szintén keverjük simára és hagyjuk legalább egy fél órát állni mielőtt hozzálátnánk a sütéshez.
Végül enyhén olajozott palacsintasütőben, egyesével süssük ki a palacsintákat.
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A sonkát vágjuk fel kisebb kockára.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott sonkát, és süssük pár perc alatt szép pirosra, majd hűtsük ki.
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a kihűlt sonkát, a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük alaposan össze (a sózással óvatosan bánjunk, mert a sonka is sós! A tejfölt apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy és folyós legyen a töltelék).
Az előzőleg kisütött palacsintákat ezután töltsük meg a sonkás-túrós töltelékkel, és tálalásig tartsuk melegen.
A kaprot alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel apróra.
Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, és pároljuk pár percig.
Ezután szórjuk meg a liszttel, pirítsuk pár pillanatig, majd öntsük fel a tejszínnel (vagy tejjel) sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a cukorral, facsarjunk rá citromlevet és állandó keverés mellett addig főzzük, míg kellően besűrűsödik a mártás (közben kóstoljuk, és ízlés szerint ízesítsünk utána).
Tipp:
Tálaláskor helyezzük tányérra a sonkás-túrós palacsintát, csorgassuk rá a kapormártást, majd úgy kínáljuk.