Sonkás-túrós sós palacsinta kapormártással

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Palacsintához:

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás (nagy)
  • 1 mk só
  • 3-4 dl szénsavas ásványvíz
  • 2 ek olaj (+ a sütéshez)

Sonkás-túrós töltelékhez:

  • 30 dkg füstölt, feketeerdei sonka
  • 50 dkg túró
  • 1 fej vöröshagyma
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fehér bors (ízlés szerint)
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 ek étolaj

Kapormártáshoz:

  • 1 csokor kapor
  • 1/2 citrom leve
  • 1-2 tk cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek étolaj
  • 1 ek liszt
  • kb 4 dl főzőtejszín (vagy tej)
  • csipetnyi só
  • csipetnyi őrölt fehér bors

Elkészítése:

A tojásokat üssük bele egy tálba, sózzuk meg, keverjünk hozzá 2 dl szénsavas ásványvizet, majd szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük simára, csomómentesre (keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá még ásványvizet).

Ezután adjuk hozzá az olajat, majd szintén keverjük simára és hagyjuk legalább egy fél órát állni mielőtt hozzálátnánk a sütéshez.

Végül enyhén olajozott palacsintasütőben, egyesével süssük ki a palacsintákat.

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A sonkát vágjuk fel kisebb kockára.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott sonkát, és süssük pár perc alatt szép pirosra, majd hűtsük ki.

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a kihűlt sonkát, a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük alaposan össze (a sózással óvatosan bánjunk, mert a sonka is sós! A tejfölt apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy és folyós legyen a töltelék).

Az előzőleg kisütött palacsintákat ezután töltsük meg a sonkás-túrós töltelékkel, és tálalásig tartsuk melegen.

A kaprot alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, és pároljuk pár percig.

Ezután szórjuk meg a liszttel, pirítsuk pár pillanatig, majd öntsük fel a tejszínnel (vagy tejjel) sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a cukorral, facsarjunk rá citromlevet és állandó keverés mellett addig főzzük, míg kellően besűrűsödik a mártás (közben kóstoljuk, és ízlés szerint ízesítsünk utána).

Tipp:

Tálaláskor helyezzük tányérra a sonkás-túrós palacsintát, csorgassuk rá a kapormártást, majd úgy kínáljuk.