Hortobágyi húsos palacsinta recept
Hozzávalók:
- 1 kg darált hús (sertéslapocka)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- étolaj
- kb. 3-4 ek liszt
- 450 g tejföl
- 30 dkg sajt (trapista)
- fűszerpaprika őrlemény
- őrölt bors (ízlés szerint)
- só
- ételízesítő (ízlés szerint)
Elkészítése:
Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, utána rászórjuk a fűszerpaprikát, majd hozzáadjuk a darált húst. Kevergetve kicsit megpirítjuk a húst, majd bő vízzel felöntjük. Azután beletesszük a fűszereket, a sót, őrölt borsot és az ételízesítőt. Kb 1 órát főzzük, de ügyeljünk arra, hogy jó sok szaftja maradjon.
Közben míg fő a pörkölt szokásos módon kisütjük a palacsintákat.
Miután megfőtt a pörkölt, behabarjuk. A 4-5 evőkanál tejfölt összekeverünk 3-4 evőkanál liszttel, majd pár kanállal a forró szaftból teszünk hozzá, csomómentesen összekeverjük és végül belekeverjük a pörköltbe. Pár percig összefőzzük, kicsit besűrítjük.
A húst leszűrjük a levétől (a szaftját tegyük félre, mert szükségünk lesz rá!).
A következő módon megtöltjük a palacsintákat: a palacsinta közepét megkenjük tejföllel, majd megszórjuk reszelt sajttal, végül pár kanállal teszünk rá a leszűrt pörköltből. A palacsinta jobb és a bal oldalát kissé ráhajtjuk, majd alulról kissé szorosan feltekerjük.
Egy tepsiben szép sorban egymás mellé rakosgatjuk a megtöltött palacsintákat. Mindegyik palacsinta tetejét jól lelocsoljuk a szafttal, megkenjük tejföllel és végül megszórjuk reszelt sajttal.
Sütőbe betesszük pár percre, hogy a sajt a tetejére ráolvadjon.
Tálalás előtt a szafttal jól locsoljuk meg még a palacsintákat!