Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Gundel palacsinta recept

Gundel palacsinta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:

    Palacsintához (12db)

    • 35 dkg liszt
    • 5 dl tej
    • 2 dl szóda( nem szénsavas ásványvíz )
    • 2 tojás
    • egy csipet só
    • ízlés szerint lehet bele tenni cukrot kb 1 evőkanálnyit

    Töltelékhez

    • 1,5 dl rum
    • 10dkg mazsola
    • 4 dkg cukrozott narancshéj
    • 18 dkg dióbél
    • 1 dl tejszín
    • 10-12 dkg cukor
    • csipet fahéj
    • 50 g vaj (pirításhoz)

    A csokoládémártáshoz:

    • 2,5 dl tej
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 3dkg cukor
    • 100 g csokoládé
    • 1,5 dl tejszín
    • 2 tojássárgája
    • 80-100 dkg cukor
    • 5 dkg kakaópor
    • 1 evőkanál liszt

    Továbbá:

    • 6-8 dkg vaj a palacsinta sütéséhez

    Elkészítése:

    A palacsinta hozzávalóit csomómentesre keverjük. Fél órát pihentetjük, majd ha még szükséges, tejjel vagy szódával hígítjuk. Kisütjük a palacsintákat.

    Előző napon áztassuk rumba a mazsolát és a hajszálvékony csíkokra vágott cukrozott narancshéjat. Másnap a töltelékhez megdaráljuk a diót, ne lisztfinomságúra, de ne is túl gorombára.

    A tejszínt felforraljuk, hozzátesszük a diót, cukrot, leheletnyi fahéjat, a leszűrt mazsolát, a narancshéjat, és 1-2 percig (szükség esetén kevés tejet adva hozzá) főzzük, amíg kenhető pépet kapunk.

    Ha kissé lehűlt, elkeverjük benne a rum felét. Ezután palacsintát sütünk, a töltelékeket rárendezzük, háromszögekre hajtjuk meleg helyen tartjuk a palacsintákat tálalásig.

    A mártáshoz a tejet cukorral és vaníliával felforraljuk. Közben a csokoládét egy kis edényben, felolvasztjuk; a tejszínből pedig kemény habot verünk. Ezután előbb a tojás sárgákat cukorral, majd a kakaóporral, kevés liszttel, 1dl hideg tejjel, habverővel simára, keverjük ki.

    Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá, a forró tejet, mérsékelt tűzön forráspontig hevítjük, de felforralni nem szabad.

    A tűzről levéve, a mártást egy ideig még kevergetjük, majd fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rum másik felét. Mártásunk ne legyen túl édes, de ízlés szerint, a csokoládé minőségétől függően, tehetünk bele még porcukrot.

    A megtöltött palacsinták mindkét oldalát egy serpenyőben, vajban ropogósra pirítjuk, és tűzálló, előmelegített tálra téve, a forró mártást csak az utolsó pillanatban öntjük rá.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek