Gundel palacsinta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Palacsintához (12db)

  • 35 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 2 dl szóda( nem szénsavas ásványvíz )
  • 2 tojás
  • egy csipet só
  • ízlés szerint lehet bele tenni cukrot kb 1 evőkanálnyit

Töltelékhez

  • 1,5 dl rum
  • 10dkg mazsola
  • 4 dkg cukrozott narancshéj
  • 18 dkg dióbél
  • 1 dl tejszín
  • 10-12 dkg cukor
  • csipet fahéj
  • 50 g vaj (pirításhoz)

A csokoládémártáshoz:

  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3dkg cukor
  • 100 g csokoládé
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 tojássárgája
  • 80-100 dkg cukor
  • 5 dkg kakaópor
  • 1 evőkanál liszt

Továbbá:

  • 6-8 dkg vaj a palacsinta sütéséhez

Elkészítése:

A palacsinta hozzávalóit csomómentesre keverjük. Fél órát pihentetjük, majd ha még szükséges, tejjel vagy szódával hígítjuk. Kisütjük a palacsintákat.

Előző napon áztassuk rumba a mazsolát és a hajszálvékony csíkokra vágott cukrozott narancshéjat. Másnap a töltelékhez megdaráljuk a diót, ne lisztfinomságúra, de ne is túl gorombára.

A tejszínt felforraljuk, hozzátesszük a diót, cukrot, leheletnyi fahéjat, a leszűrt mazsolát, a narancshéjat, és 1-2 percig (szükség esetén kevés tejet adva hozzá) főzzük, amíg kenhető pépet kapunk.

Ha kissé lehűlt, elkeverjük benne a rum felét. Ezután palacsintát sütünk, a töltelékeket rárendezzük, háromszögekre hajtjuk meleg helyen tartjuk a palacsintákat tálalásig.

A mártáshoz a tejet cukorral és vaníliával felforraljuk. Közben a csokoládét egy kis edényben, felolvasztjuk; a tejszínből pedig kemény habot verünk. Ezután előbb a tojás sárgákat cukorral, majd a kakaóporral, kevés liszttel, 1dl hideg tejjel, habverővel simára, keverjük ki.

Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá, a forró tejet, mérsékelt tűzön forráspontig hevítjük, de felforralni nem szabad.

A tűzről levéve, a mártást egy ideig még kevergetjük, majd fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rum másik felét. Mártásunk ne legyen túl édes, de ízlés szerint, a csokoládé minőségétől függően, tehetünk bele még porcukrot.

A megtöltött palacsinták mindkét oldalát egy serpenyőben, vajban ropogósra pirítjuk, és tűzálló, előmelegített tálra téve, a forró mártást csak az utolsó pillanatban öntjük rá.