Túrós batyu recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 3 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 csapott evőkanál kristálycukor
- 50 dkg finomliszt
- 8 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
A töltelékhez:
- 50 dkg tehéntúró
- 1 evőkanál buzadara
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
A tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 evőkanál tej
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztben elkeverjük a sót, a citrom reszelt héját, majd beletesszük a vajat, a tojássárgáját majd a felfuttatott élesztőt. Lágy, kellemes tésztát kell kapjunk (ha picit ragad az nem baj).
30 percet letakarva pihentetjük.
A túrót összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és búzadarával. A tojásfehérjéket felverjük kemény habbá, majd óvatosan hozzáadjuk a túróhoz.
A tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, kb 5-6 mm vastagságúra és 10*10 cm-es kis kockákat vágunk belőle. Mindegyik közepébe teszünk a túrós töltelékből, összeösszefogjuk a négy sarkát és összecsípjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd lekenjük a tojás-tej keverékkel.
Előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük. Én miután kivettem a sütőből megkentem a tetejét cukros tejjel, hogy puha maradjon, de ezt nem muszáj.