Túrós batyu

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
4 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 3 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 csapott evőkanál kristálycukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 8 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 evőkanál buzadara
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 2 tojásfehérje

A tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál tej

Elkészítése:

A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A lisztben elkeverjük a sót, a citrom reszelt héját, majd beletesszük a vajat, a tojássárgáját majd a felfuttatott élesztőt. Lágy, kellemes tésztát kell kapjunk (ha picit ragad az nem baj).

30 percet letakarva pihentetjük.

A túrót összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és búzadarával. A tojásfehérjéket felverjük kemény habbá, majd óvatosan hozzáadjuk a túróhoz.

A tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, kb 5-6 mm vastagságúra és 10*10 cm-es kis kockákat vágunk belőle. Mindegyik közepébe teszünk a túrós töltelékből, összeösszefogjuk a négy sarkát és összecsípjük.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd lekenjük a tojás-tej keverékkel.

Előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük. Én miután kivettem a sütőből megkentem a tetejét cukros tejjel, hogy puha maradjon, de ezt nem muszáj.