Töltött mákos kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 3 dkg friss élesztő
- 1,5 dl tej
- 35 dkg finomliszt
- 5 dkg olvasztott vaj/margarin
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelékhez:
- 4 dl tej
- 25 dkg darált mák
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg cukor
- 1 savanykás alma (reszelve)
- 5 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás pudingpor
Tetejére:
- 2 ek sárgabaracklekvár
Elkészítése:
Tészta készítése:
Az élesztőt elmorzsoljuk, 1 kk cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
A lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük. A megkelt élesztőt hozzáadva, a tojással, az olvasztott vajjal és a megmaradt tejjel kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 30 percig kelni hagyjuk.
Töltelék készítése:
A töltelékhez 3 dl tejet felforralunk, beleszórjuk a mákot, lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt 10 percig pihentetjük. A vajat/margarint felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A pudingport elkeverjük a maradék 1 dl hideg tejjel, és a mákhoz keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt almát, a vajat/margarint, és éppen csak összeforrósítjuk.
Összeállítás:
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd 30 x 40 cm-es lapra nyújtjuk, és a tepsibe fektetjük. A tölteléket hosszában a tészta közepére halmozzuk. Két hosszabbik oldalát 2-3 cm-ként rézsútosan bevágjuk (1-2 cm maradjon a töltelék vonaláig), majd jobbról és balról 1-1 tésztacsíkot fonatszerűen, szorosan egymásra hajtogatjuk, a végét összenyomjuk.
További 20 percet kelni hagyjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sárgabaracklekvárt felforraljuk, és vékonyan megkenjük vele a sütőből kivett forró kalács tetejét. Hagyjuk megszáradni, és hidegen szeljük fel.
A töltött mákos kalács kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 33 g
Zsír: 12 g