Hozzávalók:
Tésztához:
Töltelékhez:
Tetejére:
Elkészítése:
Az élesztőt elmorzsoljuk, 1 kk cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
A lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük. A megkelt élesztőt hozzáadva, a tojással, az olvasztott vajjal és a megmaradt tejjel kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 30 percig kelni hagyjuk.
A töltelékhez 3 dl tejet felforralunk, beleszórjuk a mákot, lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt 10 percig pihentetjük. A vajat/margarint felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A pudingport elkeverjük a maradék 1 dl hideg tejjel, és a mákhoz keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt almát, a vajat/margarint, és éppen csak összeforrósítjuk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd 30 x 40 cm-es lapra nyújtjuk, és a tepsibe fektetjük. A tölteléket hosszában a tészta közepére halmozzuk. Két hosszabbik oldalát 2-3 cm-ként rézsútosan bevágjuk (1-2 cm maradjon a töltelék vonaláig), majd jobbról és balról 1-1 tésztacsíkot fonatszerűen, szorosan egymásra hajtogatjuk, a végét összenyomjuk.
További 20 percet kelni hagyjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sárgabaracklekvárt felforraljuk, és vékonyan megkenjük vele a sütőből kivett forró kalács tetejét. Hagyjuk megszáradni, és hidegen szeljük fel.