Töltött mákos kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 3 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 35 dkg finomliszt
  • 5 dkg olvasztott vaj/margarin
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás

Töltelékhez:

  • 4 dl tej
  • 25 dkg darált mák
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 1 savanykás alma (reszelve)
  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

Tetejére:

  • 2 ek sárgabaracklekvár

Elkészítése:

 

Tészta készítése:

Az élesztőt elmorzsoljuk, 1 kk cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.

A lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük. A megkelt élesztőt hozzáadva, a tojással, az olvasztott vajjal és a megmaradt tejjel kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 30 percig kelni hagyjuk.

Töltelék készítése:

A töltelékhez 3 dl tejet felforralunk, beleszórjuk a mákot, lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt 10 percig pihentetjük. A vajat/margarint felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A pudingport elkeverjük a maradék 1 dl hideg tejjel, és a mákhoz keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt almát, a vajat/margarint, és éppen csak összeforrósítjuk.

Összeállítás:

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd 30 x 40 cm-es lapra nyújtjuk, és a tepsibe fektetjük. A tölteléket hosszában a tészta közepére halmozzuk. Két hosszabbik oldalát 2-3 cm-ként rézsútosan bevágjuk (1-2 cm maradjon a töltelék vonaláig), majd jobbról és balról 1-1 tésztacsíkot fonatszerűen, szorosan egymásra hajtogatjuk, a végét összenyomjuk.

További 20 percet kelni hagyjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt aranybarnára sütjük.

A sárgabaracklekvárt felforraljuk, és vékonyan megkenjük vele a sütőből kivett forró kalács tetejét. Hagyjuk megszáradni, és hidegen szeljük fel.