Teljes kiőrlésű, mini gyökérkenyér recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 4 dl víz
- 12 g friss élesztő
- 2 csapott teáskanál só
- 2 evőkanál olaj
Elkészítése:
Tészta:
A vizet a tálba öntjük, feloldjuk benne az élesztőt, majd hozzáadjuk a liszteket, a sót és az olajat. Csak addig keverjük egy fakanállal, amíg a tészta egyneművé válik. Nem kell dagasztani!
Letakarva pihentetjük, majd 15 perc múlva vizes kézzel a tészta alá nyúlunk, a széleit körben kihúzzuk és a közepére hajtogatjuk. Ezt a hajtogatást 30 percenként még kétszer megismételjük.
A tésztát lefedve hűtőbe tesszük 12-24 órára, de akár 36 órát is pihenhet.
Formázás és kelesztés:
Másnap a tésztát kivesszük és formázás előtt szobahőmérsékleten pihentetjük körülbelül egy órát.
Alaposan lisztezett felületre borítjuk (ragad a tészta, de ilyennek kell lennie), óvatosan téglalap alakúra lapogatjuk, majd nyolc egyenlő részre vágjuk. Minden darabból rudat formázunk, kissé megcsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsire vagy bagett sütőformára sorakoztatjuk.
Sütés:
A sütőt előmelegítjük magas hőfokra és egy kis edény vizet az aljába helyezünk, hogy gőz keletkezzen.
A kifliket addig kelesztjük, amíg a sütő felmelegszik és gőz keletkezik benne. Ekkor betoljuk a sütőbe és 15 perc után a hőfokot mérsékeljük 210 fokra és a vizet kivesszük. A sütés végén pár percre bekapcsolhatjuk a légkeverést, hogy extra ropogós legyen a héjuk.
A kész kifliket rácsra tesszük hűlni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »









