Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Teljes kiőrlésű, mini gyökérkenyér recept

Teljes kiőrlésű, mini gyökérkenyér
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók:

    • 25 dkg finomliszt
    • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
    • 4 dl víz
    • 12 g friss élesztő
    • 2 csapott teáskanál só
    • 2 evőkanál olaj

    Elkészítése:

    Tészta:

    A vizet a tálba öntjük, feloldjuk benne az élesztőt, majd hozzáadjuk a liszteket, a sót és az olajat. Csak addig keverjük egy fakanállal, amíg a tészta egyneművé válik. Nem kell dagasztani!

    Letakarva pihentetjük, majd 15 perc múlva vizes kézzel a tészta alá nyúlunk, a széleit körben kihúzzuk és a közepére hajtogatjuk. Ezt a hajtogatást 30 percenként még kétszer megismételjük.

    A tésztát lefedve hűtőbe tesszük 12-24 órára, de akár 36 órát is pihenhet.

    Formázás és kelesztés:

    Másnap a tésztát kivesszük és formázás előtt szobahőmérsékleten pihentetjük körülbelül egy órát.

    Alaposan lisztezett felületre borítjuk (ragad a tészta, de ilyennek kell lennie), óvatosan téglalap alakúra lapogatjuk, majd nyolc egyenlő részre vágjuk. Minden darabból rudat formázunk, kissé megcsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsire vagy bagett sütőformára sorakoztatjuk.

    Sütés:

    A sütőt előmelegítjük magas hőfokra és egy kis edény vizet az aljába helyezünk, hogy gőz keletkezzen.

    A kifliket addig kelesztjük, amíg a sütő felmelegszik és gőz keletkezik benne. Ekkor betoljuk a sütőbe és 15 perc után a hőfokot mérsékeljük 210 fokra és a vizet kivesszük. A sütés végén pár percre bekapcsolhatjuk a légkeverést, hogy extra ropogós legyen a héjuk.

    A kész kifliket rácsra tesszük hűlni.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek