Teljes kiőrlésű, mini gyökérkenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Teljes kiőrlésű, mini gyökérkenyér

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 4 dl víz
  • 12 g friss élesztő
  • 2 csapott teáskanál só
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítése:

Tészta:

A vizet a tálba öntjük, feloldjuk benne az élesztőt, majd hozzáadjuk a liszteket, a sót és az olajat. Csak addig keverjük egy fakanállal, amíg a tészta egyneművé válik. Nem kell dagasztani!

Letakarva pihentetjük, majd 15 perc múlva vizes kézzel a tészta alá nyúlunk, a széleit körben kihúzzuk és a közepére hajtogatjuk. Ezt a hajtogatást 30 percenként még kétszer megismételjük.

A tésztát lefedve hűtőbe tesszük 12-24 órára, de akár 36 órát is pihenhet.

Formázás és kelesztés:

Másnap a tésztát kivesszük és formázás előtt szobahőmérsékleten pihentetjük körülbelül egy órát.

Alaposan lisztezett felületre borítjuk (ragad a tészta, de ilyennek kell lennie), óvatosan téglalap alakúra lapogatjuk, majd nyolc egyenlő részre vágjuk. Minden darabból rudat formázunk, kissé megcsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsire vagy bagett sütőformára sorakoztatjuk.

Sütés:

A sütőt előmelegítjük magas hőfokra és egy kis edény vizet az aljába helyezünk, hogy gőz keletkezzen.

A kifliket addig kelesztjük, amíg a sütő felmelegszik és gőz keletkezik benne. Ekkor betoljuk a sütőbe és 15 perc után a hőfokot mérsékeljük 210 fokra és a vizet kivesszük. A sütés végén pár percre bekapcsolhatjuk a légkeverést, hogy extra ropogós legyen a héjuk.

A kész kifliket rácsra tesszük hűlni.