Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tarka kalács recept

Tarka kalács
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:
    A tésztához:

    • 80 g lágy vaj vagy margarin
    • 250 ml tej
    • 500 g búzaliszt
    • 1 tasak szárított élesztő
    • 100 g porcukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • csipet só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes méretű)
    • 1 ek kakaópor

    A kalács lekenéséhez:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS felverve

    Elkészítése:

    A vajat egy főzőedényben megolvasztjuk, majd hagyjuk hűlni. A tejet felmelegítjük. A kalácsformát vagy kis méretű tepsit sütőpapírral kibéleljük.

    A lisztet az élesztővel elkeverjük és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb 3-4 percig sima tésztává dagasztjuk (természetesen kézzel is bagyúrhatjuk a tésztát).

    Meleg helyen, letakarva kelni hagyjuk kb 1 órát, míg duplájára nem kel. A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk.
    Az egyik tésztába a kakaóport belegyúrjuk.

    Enyhén lisztezett munkalapon kb 45-50 cm hosszú rudakat formázunk egyenként a tésztákból. A rudakat összefonjuk, a fonatot egy sütőpapírral ellátott kalács vagy őzgerincformába helyezzük és meleg helyen újra kelni hagyjuk, kb 30 percig.

    A kalácsot felvert tojással egyenletesen megkenjük. Végül a tepsit a sütő középső rácsra toljuk és a kalácsot megsütjük 160 fokra melegített, légkeveréses sütőben (alsó, felső, légkeverés nélküli sütőben 180 fokon) kb 30-35 perc alatt. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá