Szilvás-mandulás pozsonyi kifli és kalács recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 7 dkg porcukor
- 17 dkg vaj
- 8 dkg zsír
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- fél kiskanál só
Töltelék:
- 40 dkg szilva (ha nincs szezonja szilvabefőtt)
- 20 dkg kimagozott puha aszalt szilva
- 10 dkg darált mandula (vagy dió)
- 10 dkg mazsola
- 3 csomag vanília ízű pudingpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- kiskanál fahéj
- 3-4 evőkanál rum
Tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A tésztához a lisztet a sóval és 5 dkg porcukorral összeforgatjuk, a vajjal és a zsírral elmorzsoljuk, majd a langyos tejben a maradék cukorral fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk.
A tojással jól kezelhető tésztává gyúrjuk, hűtőszekrénybe tesszük, amíg a töltelék elkészül.
A szilvát és az aszalt szilvát mazsolányi darabokra vágjuk. Ezután darált mandulával, a mazsolával, a pudingporral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával, a fahéjjal és a rummal összekeverjük.
A tésztát megfelezzük, feléből 2 rudat nyújtunk, a másik feléből a kiflik készülnek.
Ha nem akarunk kifliket, akkor 4 rúd lesz ebből a mennyiségből, vagy ha nem akarunk rudakat, akkor 20 darab kifli.
A rúdnak a tésztát 3 milliméter vastag, téglalap alakúra nyújtjuk. Hosszabbik felére tesszük a tölteléket, a két szélét ráhajtjuk és feltekerjük.
A kifliknek 2 milliméter vastag, kör alakúra nyújtjuk a tésztát, cikkekre vágjuk, tölteléket teszünk rá és feleterjük a szélesebb felétől.
A kész rudakat és kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Sütés előtt a tetejét először a tojássárgájával kenjük meg, pihentessük hideg helyen (hűtőben) kb 40 percig, majd a fehérjével kenjük át és langyos helyen pihentessük. Ettől lesz márványos a teteje.
Sütés előtt a rudakat több helyen átszúrjuk hurkapálcával, hogy a gőz eltávozhasson belőle, így nem reped meg.
Pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
Tipp:
Ha valakinek nincs kedve és ideje ezt végig csinálni, akkor elég, ha felvert tojással átkeni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »