Szilvás-mandulás pozsonyi kifli és kalács recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 7 dkg porcukor
- 17 dkg vaj
- 8 dkg zsír
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- fél kiskanál só
Töltelék:
- 40 dkg szilva (ha nincs szezonja szilvabefőtt)
- 20 dkg kimagozott puha aszalt szilva
- 10 dkg darált mandula (vagy dió)
- 10 dkg mazsola
- 3 csomag vanília ízű pudingpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- kiskanál fahéj
- 3-4 evőkanál rum
Tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A tésztához a lisztet a sóval és 5 dkg porcukorral összeforgatjuk, a vajjal és a zsírral elmorzsoljuk, majd a langyos tejben a maradék cukorral fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk.
A tojással jól kezelhető tésztává gyúrjuk, hűtőszekrénybe tesszük, amíg a töltelék elkészül.
A szilvát és az aszalt szilvát mazsolányi darabokra vágjuk. Ezután darált mandulával, a mazsolával, a pudingporral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával, a fahéjjal és a rummal összekeverjük.
A tésztát megfelezzük, feléből 2 rudat nyújtunk, a másik feléből a kiflik készülnek.
Ha nem akarunk kifliket, akkor 4 rúd lesz ebből a mennyiségből, vagy ha nem akarunk rudakat, akkor 20 darab kifli.
A rúdnak a tésztát 3 milliméter vastag, téglalap alakúra nyújtjuk. Hosszabbik felére tesszük a tölteléket, a két szélét ráhajtjuk és feltekerjük.
A kifliknek 2 milliméter vastag, kör alakúra nyújtjuk a tésztát, cikkekre vágjuk, tölteléket teszünk rá és feleterjük a szélesebb felétől.
A kész rudakat és kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Sütés előtt a tetejét először a tojássárgájával kenjük meg, pihentessük hideg helyen (hűtőben) kb 40 percig, majd a fehérjével kenjük át és langyos helyen pihentessük. Ettől lesz márványos a teteje.
Sütés előtt a rudakat több helyen átszúrjuk hurkapálcával, hogy a gőz eltávozhasson belőle, így nem reped meg.
Pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
Tipp:
Ha valakinek nincs kedve és ideje ezt végig csinálni, akkor elég, ha felvert tojással átkeni.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »