Szilvalekváros papucs recept
Hozzávalók
- 40 dkg liszt
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 8 dkg porcukor
- 12 dkg olvasztott vaj
- 1 nagy csipet só
- 1,5 dl langyos tej
- 2 dkg élesztő
- sűrű szilvalekvár
Elkészítés
A lisztet, a sót, egy tojást, a porcukrot, az olvasztott margarint és a langyos tejet egy nagy tálba tesszük. Rámorzsoljuk az élesztőt, és azonnal összegyúrjuk egy rugalmas, egynemű tésztává. Letakarva kb. 30–35 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen 3–4 mm vastagra nyújtjuk, majd 8×8 cm-es kiszúróval négyzeteket vágunk belőle. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és ismét kiszaggatjuk.
A másik tojást szétválasztjuk. A tojásfehérjét villával kissé felverjük. Minden tésztanégyzet közepére 1 teáskanál sűrű lekvárt teszünk. A négyzet átlós két szélét megkenjük egy kevés tojásfehérjével, majd ezeket a sarkokat egymásra hajtjuk, és finoman összenyomjuk.
A papucsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A maradék fehérjét összekeverjük a tojássárgájával, és ezzel lekenjük a papucsok tetejét.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben szép barnára sütjük őket.
Tipp
A papucsok akkor maradnak a legszebbek, ha a lekvár igazán sűrű, így sütés közben nem folyik ki. Lezárt dobozban másnapra is puhák maradnak, és akár porcukorral is meghinthetjük tálalás előtt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »









