Hozzávalók
Elkészítés
A lisztet, a sót, egy tojást, a porcukrot, az olvasztott margarint és a langyos tejet egy nagy tálba tesszük. Rámorzsoljuk az élesztőt, és azonnal összegyúrjuk egy rugalmas, egynemű tésztává. Letakarva kb. 30–35 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen 3–4 mm vastagra nyújtjuk, majd 8×8 cm-es kiszúróval négyzeteket vágunk belőle. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és ismét kiszaggatjuk.
A másik tojást szétválasztjuk. A tojásfehérjét villával kissé felverjük. Minden tésztanégyzet közepére 1 teáskanál sűrű lekvárt teszünk. A négyzet átlós két szélét megkenjük egy kevés tojásfehérjével, majd ezeket a sarkokat egymásra hajtjuk, és finoman összenyomjuk.
A papucsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A maradék fehérjét összekeverjük a tojássárgájával, és ezzel lekenjük a papucsok tetejét.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben szép barnára sütjük őket.
A papucsok akkor maradnak a legszebbek, ha a lekvár igazán sűrű, így sütés közben nem folyik ki. Lezárt dobozban másnapra is puhák maradnak, és akár porcukorral is meghinthetjük tálalás előtt.