Sütőtökös bucik recept
Hozzávalók:
- 10 dkg sült és pürésített sütőtök
- 2 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 dl tejföl
- 60 dkg liszt
- 1 dkg só
- 1 evőkanál cukor
- 1 dl olaj
- fél maréknyi aprított, pirított tökmag
Elkészítése:
A langyos tejbe belerakom az élesztőt, de nem futtatom fel, majd ebben elkeverem a tojást is. Hozzáteszem a tököt, meg a tejfölt is. Elkeverem és hozzáteszem a lisztet, a sót és a cukrot.
Jó alaposan kidagasztom. Amikor már összeállt a tészta, akkor teszem hozzá az olajat. Beledolgozom a tésztába, majd teszek hozzá félmaréknyi, apróra összetört, pirított tökmagot.
Letararva kelni hagyom kb 45 percig vagy amíg a duplájára nem nő.
Kigombócozom, kb 12 darab lesz belőle. Kigömbölyítem a gombócokat, letakarom és pihentetem kb 15 percig.
Ha ilyen barázdált tökformát szeretnénk, akkor 2-3 szál zsineget teszünk keresztbe egymáson, közepére tesszük a gömbölyű tésztát és megkötjük a tetején a szálakat. Csak lazán, mert keléskor úgyis belekel a zsinegbe. És így pihentetjük 15 percig.
Lekenjük tojással, majd 200 fokon megsütjük kb 20 perc alatt.
Ha szeretnénk szárat, akkor csinálhatunk a tésztájából, vékonyra kihengergetve és átbújtatva a felső részét, azt is megsütjük vagy pedig dísztök szárát levágjuk és azt szúrjuk bele.
Sütés után természetesen a zsinórt levágjuk.
A felső harmadát levágjuk, megkenjük kedvünk szerit vajjal, mártással, majonézzel és teszünk rá zöldség fasírtot, vagy sima fasírtot, szalámit, felvágottat és zöldségeket.
Tipp:
Természetesen nem fontos megformázni, lehet simán csak bucinak sütni, ha kisebb adagokban szeretnénk, akkor süthetjük muffin formában is.