Hozzávalók:
Elkészítése:
A langyos tejbe belerakom az élesztőt, de nem futtatom fel, majd ebben elkeverem a tojást is. Hozzáteszem a tököt, meg a tejfölt is. Elkeverem és hozzáteszem a lisztet, a sót és a cukrot.
Jó alaposan kidagasztom. Amikor már összeállt a tészta, akkor teszem hozzá az olajat. Beledolgozom a tésztába, majd teszek hozzá félmaréknyi, apróra összetört, pirított tökmagot.
Letararva kelni hagyom kb 45 percig vagy amíg a duplájára nem nő.
Kigombócozom, kb 12 darab lesz belőle. Kigömbölyítem a gombócokat, letakarom és pihentetem kb 15 percig.
Ha ilyen barázdált tökformát szeretnénk, akkor 2-3 szál zsineget teszünk keresztbe egymáson, közepére tesszük a gömbölyű tésztát és megkötjük a tetején a szálakat. Csak lazán, mert keléskor úgyis belekel a zsinegbe. És így pihentetjük 15 percig.
Lekenjük tojással, majd 200 fokon megsütjük kb 20 perc alatt.
Ha szeretnénk szárat, akkor csinálhatunk a tésztájából, vékonyra kihengergetve és átbújtatva a felső részét, azt is megsütjük vagy pedig dísztök szárát levágjuk és azt szúrjuk bele.
Sütés után természetesen a zsinórt levágjuk.
A felső harmadát levágjuk, megkenjük kedvünk szerit vajjal, mártással, majonézzel és teszünk rá zöldség fasírtot, vagy sima fasírtot, szalámit, felvágottat és zöldségeket.
Természetesen nem fontos megformázni, lehet simán csak bucinak sütni, ha kisebb adagokban szeretnénk, akkor süthetjük muffin formában is.