Stollen (drezdai kalács) recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók 1 stollenhez:
A kalácstésztához:
- 150 g mazsola
- 3 ml rum
- 500 g búzaliszt (BL55)
- 10 g vaníliás cukor
- 100 g porcukor
- 50 g élesztő (friss)
- 210 ml 2,8 %-os tej
- 200 g vaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 70 g mandula (egész, hántolt)
- 170 g kandírozott, vegyes gyümölcs
- csipet só
- 0,5 teáskanál fahéj (őrölt)
- 0,5 kiskanál szegfűszeg (őrölt)
- negyed kiskanál szerecsendió (őrölt)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
A díszítéshez:
- 75 g vaj
- 75 g porcukor
Elkészítése:
A mazsolát a rumba és kevés meleg vízbe áztassuk be.
A tejet, a porcukrot és az élesztőt tegyük egy tálba, jól keverjük el és tegyük félre.
A cukrozott gyümölcsöket és a mandulát is vágjuk apróra.
A lisztet tegyük egy üstbe, amiben a tésztát fogjuk dagasztani és keverjünk el benne kevés sót.
A vajat olvasszuk fel, de ügyeljünk, hogy ne legyen forró, csak langyos!
Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket és a narancs valamint a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztre.
A tésztát alaposan gyúrjuk össze és legalább 10 percen át dagasszuk, majd tegyük hozzá a lecsorgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát és kandírozott gyümölcsöket. Ha ez megvan, ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a sütőlemezt sütőpapírral lefedjük.
A kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle.
A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk és a mélyedésbe fektetjük.
Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütőlemezre tesszük és 15 percen át kelesztjük.
Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített sütőben.
A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal és vastagon leporcukrozzuk.
A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll!
Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk és úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »