Stollen (drezdai kalács) recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók 1 stollenhez:
A kalácstésztához:
- 150 g mazsola
- 3 ml rum
- 500 g búzaliszt (BL55)
- 10 g vaníliás cukor
- 100 g porcukor
- 50 g élesztő (friss)
- 210 ml 2,8 %-os tej
- 200 g vaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 70 g mandula (egész, hántolt)
- 170 g kandírozott, vegyes gyümölcs
- csipet só
- 0,5 teáskanál fahéj (őrölt)
- 0,5 kiskanál szegfűszeg (őrölt)
- negyed kiskanál szerecsendió (őrölt)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
A díszítéshez:
- 75 g vaj
- 75 g porcukor
Elkészítése:
A mazsolát a rumba és kevés meleg vízbe áztassuk be.
A tejet, a porcukrot és az élesztőt tegyük egy tálba, jól keverjük el és tegyük félre.
A cukrozott gyümölcsöket és a mandulát is vágjuk apróra.
A lisztet tegyük egy üstbe, amiben a tésztát fogjuk dagasztani és keverjünk el benne kevés sót.
A vajat olvasszuk fel, de ügyeljünk, hogy ne legyen forró, csak langyos!
Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket és a narancs valamint a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztre.
A tésztát alaposan gyúrjuk össze és legalább 10 percen át dagasszuk, majd tegyük hozzá a lecsorgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát és kandírozott gyümölcsöket. Ha ez megvan, ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a sütőlemezt sütőpapírral lefedjük.
A kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle.
A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk és a mélyedésbe fektetjük.
Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütőlemezre tesszük és 15 percen át kelesztjük.
Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített sütőben.
A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal és vastagon leporcukrozzuk.
A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll!
Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk és úgy kínáljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »