Stollen (drezdai kalács) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 1 stollenhez:
A kalácstésztához:
- 150 g mazsola
- 3 ml rum
- 500 g búzaliszt (BL55)
- 10 g vaníliás cukor
- 100 g porcukor
- 50 g élesztő (friss)
- 210 ml 2,8 %-os tej
- 200 g vaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 70 g mandula (egész, hántolt)
- 170 g kandírozott, vegyes gyümölcs
- csipet só
- 0,5 teáskanál fahéj (őrölt)
- 0,5 kiskanál szegfűszeg (őrölt)
- negyed kiskanál szerecsendió (őrölt)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
A díszítéshez:
- 75 g vaj
- 75 g porcukor
Elkészítése:
A mazsolát a rumba és kevés meleg vízbe áztassuk be.
A tejet, a porcukrot és az élesztőt tegyük egy tálba, jól keverjük el és tegyük félre.
A cukrozott gyümölcsöket és a mandulát is vágjuk apróra.
A lisztet tegyük egy üstbe, amiben a tésztát fogjuk dagasztani és keverjünk el benne kevés sót.
A vajat olvasszuk fel, de ügyeljünk, hogy ne legyen forró, csak langyos!
Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket és a narancs valamint a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztre.
A tésztát alaposan gyúrjuk össze és legalább 10 percen át dagasszuk, majd tegyük hozzá a lecsorgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát és kandírozott gyümölcsöket. Ha ez megvan, ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a sütőlemezt sütőpapírral lefedjük.
A kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle.
A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk és a mélyedésbe fektetjük.
Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütőlemezre tesszük és 15 percen át kelesztjük.
Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített sütőben.
A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal és vastagon leporcukrozzuk.
A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll!
Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk és úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 sós falatka szilveszterre
Szilveszterre minden vendég szereti, ha van mit falatozni a pezsgő és az óé
Tovább olvasom »
Lencse saláták szilveszterre – 7 szuper recept, amit megéri elkészíteni
A lencsesaláta klasszikus szilveszteri fogás, amit szerencsehozó hagyományk
Tovább olvasom »
8 világbajnok sajtos rúd a szilveszteri bulira
A sajtos rúd az egyik legbiztosabb választás a szilveszteri bulira, mert gy
Tovább olvasom »
10 szenzációs pogácsa recept szilveszerre
A szilveszteri asztalról a pogácsa szinte kihagyhatatlan, legyen szó család
Tovább olvasom »
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »










