Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Stollen (drezdai kalács) recept

Stollen (drezdai kalács)
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók 1 stollenhez:
    A kalácstésztához:

    • 150 g mazsola
    • 3 ml rum
    • 500 g búzaliszt (BL55)
    • 10 g vaníliás cukor
    • 100 g porcukor
    • 50 g élesztő (friss)
    • 210 ml 2,8 %-os tej
    • 200 g vaj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 70 g mandula (egész, hántolt)
    • 170 g kandírozott, vegyes gyümölcs
    • csipet só
    • 0,5 teáskanál fahéj (őrölt)
    • 0,5 kiskanál szegfűszeg (őrölt)
    • negyed kiskanál szerecsendió (őrölt)
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 narancs reszelt héja

    A díszítéshez:

    • 75 g vaj
    • 75 g porcukor

    Elkészítése:

    A mazsolát a rumba és kevés meleg vízbe áztassuk be.

    A tejet, a porcukrot és az élesztőt tegyük egy tálba, jól keverjük el és tegyük félre.

    A cukrozott gyümölcsöket és a mandulát is vágjuk apróra.

    A lisztet tegyük egy üstbe, amiben a tésztát fogjuk dagasztani és keverjünk el benne kevés sót.

    A vajat olvasszuk fel, de ügyeljünk, hogy ne legyen forró, csak langyos!

    Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket és a narancs valamint a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztre.

    A tésztát alaposan gyúrjuk össze és legalább 10 percen át dagasszuk, majd tegyük hozzá a lecsorgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát és kandírozott gyümölcsöket. Ha ez megvan, ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére.

    A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a sütőlemezt sütőpapírral lefedjük.

    A kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle.

    A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk és a mélyedésbe fektetjük.

    Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütőlemezre tesszük és 15 percen át kelesztjük.

    Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített sütőben.

    A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal és vastagon leporcukrozzuk.

    A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll!

    Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk és úgy kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá