Stollen (drezdai kalács)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 1 stollenhez:
A kalácstésztához:

  • 150 g mazsola
  • 3 ml rum
  • 500 g búzaliszt (BL55)
  • 10 g vaníliás cukor
  • 100 g porcukor
  • 50 g élesztő (friss)
  • 210 ml 2,8 %-os tej
  • 200 g vaj
  • 1 tojás
  • 70 g mandula (egész, hántolt)
  • 170 g kandírozott, vegyes gyümölcs
  • csipet só
  • 0,5 teáskanál fahéj (őrölt)
  • 0,5 kiskanál szegfűszeg (őrölt)
  • negyed kiskanál szerecsendió (őrölt)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja

A díszítéshez:

  • 75 g vaj
  • 75 g porcukor

Elkészítése:

A mazsolát a rumba és kevés meleg vízbe áztassuk be.

A tejet, a porcukrot és az élesztőt tegyük egy tálba, jól keverjük el és tegyük félre.

A cukrozott gyümölcsöket és a mandulát is vágjuk apróra.

A lisztet tegyük egy üstbe, amiben a tésztát fogjuk dagasztani és keverjünk el benne kevés sót.

A vajat olvasszuk fel, de ügyeljünk, hogy ne legyen forró, csak langyos!

Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket és a narancs valamint a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztre.

A tésztát alaposan gyúrjuk össze és legalább 10 percen át dagasszuk, majd tegyük hozzá a lecsorgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát és kandírozott gyümölcsöket. Ha ez megvan, ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére.

A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a sütőlemezt sütőpapírral lefedjük.

A kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle.

A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk és a mélyedésbe fektetjük.

Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütőlemezre tesszük és 15 percen át kelesztjük.

Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített sütőben.

A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal és vastagon leporcukrozzuk.

A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll!

Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk és úgy kínáljuk.