Puha, omlós hókifli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 40 dkg búza finomliszt
- 20 dkg rétesliszt
- 1 dkg élesztő
- 2 kk cukor
- 20 dkg zsír
- 2-2,5 dl tejföl (a liszt miőségétől függően)
- csipet só
Töltelék:
- szilva lekvár
- darált dió és barack lekvár keveréke (ízlés szerint, sűrű, de kenhető masszát kell kapnunk)
Forgatáshoz:
- kb 20 dkg cukor
- 2 cs vaníliás cukor
Elkészítése:
Egy tálba mérjük a liszteket, hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a zsírt és alaposan elmorzsoljuk, majd annyi tejfölt adunk hozzá, amivel könnyen gyúrható, de nem ragacsos tésztát kapunk.
Kelesztés nélkül kissé lisztezett deszkára tesszük a tésztát és kb fél cm vastagra kinyújtjuk.
Egy kb 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk a tésztát. A leeső részeket újra összegyúrjuk, majd kiszaggatjuk.
A kiszaggatott tészta korongokat kezünkkel kissé ellapítjuk, majd a tészta szélére teszünk a töltelékből, ráhajtjuk a közepére, lenyomkodjuk, végeit összecsípjük, majd kifli alakúra hajtjuk. Figyeljünk, hogy az összeillesztés alulra kerüljön!
A kész kiflicskéket sütőpapíros tepsire tesszük.
180 fokon, alsó-felső sütéssel 15 percig sütjük (ne süssük túl, maradjanak világos színűek!). Ha meg szeretnénk nézni, hogy megsültek-e, akkor nézzük meg az aljukat.
A cukrot a vaníliás cukorral összedaráljuk (én kávédarálóval szokatm), majd a még forró kifliket beleforgatjuk.
Tipp:
Isteni puha, omlós kiflik készültek, melyek dobozban 2 hétig is eltarthatóak. Nekem ebből az adagból 2 nagy gáztepsinyi kiflim lett.