Töltött lepény recept

Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg főtt, áttört burgonya
- 50 dkg liszt
- 15 g friss élesztő
- kb. 2,5 dl tej
- 1 evőkanál só
- 1 nagy csipet cukor
- sok-sok zöldfűszer (kakukkfű, oregánó, bazsalikom, petrezselyem)
- esetleg 1 gerezd fokhagyma (összezúzva)
A töltelékhez:
- fokhagymás tejföl
- virsli vagy szalámi darabok
- kaliforniai paprika
- cheddar sajt
- trappista sajt
- újhagyma
Elkészítés
A burgonyát héjában sós vízben puhára főzzük, majd még melegen meghámozzuk. Langyosra hűtjük, és hozzákeverjük a lisztet és a fűszereket. 1 dl langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk. Az élesztős tejet a lisztes keverékhez dolgozzuk, sózzuk, és fokozatosan annyi tejet adunk hozzá, hogy lágy, de nem ragadós tésztát kapjunk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen 30-40 percig kelesztjük.
Közben a sajtokat lereszeljük, a sonkát vagy szalámit felkockázzuk, a tejfölt simára keverjük az áttört fokhagymával. A megkelt tésztából két teniszlabda méretű darabokat vágunk, majd lisztezett felületen kb. 1/2 cm vastag, kör alakú lapokká nyújtjuk.
A tésztalapokat száraz grill serpenyőben sütjük. Az egyik oldalukat addig pirítjuk, amíg szép színt kapnak, majd megfordítjuk. Azonnal megkenjük az ízesített tejföllel, rászórjuk a sajtokat, és rápakoljuk a kívánt feltéteket. Félbehajtjuk a tésztát, és ha szükséges, mindkét oldalát kicsit tovább pirítjuk.
A kész lepényeket tányérra csúsztatva tálaljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit kezdjünk a maradék sonkával? 7 ötlet hétfő estére
A húsvéti sonkából szinte mindig marad, és bár egy darabig még jólesik egy
Tovább olvasom »
5 töltött tojás, amitől leesik az állad – húsvéti klasszikus újragondolva
A húsvéti tojás nem csak dísz lehet – mutatunk öt isteni töltött tojás rece
Tovább olvasom »
12 sós vendégváró húsvétra – pogácsák és rágcsák a locsolóknak
Húsvétkor nemcsak a sonkás-tojásos reggeli kerül az asztalra, hanem az apró
Tovább olvasom »
Húsvéti édes sütemények, amik ünnepi hangulatot varázsolnak
A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak az édes finomságok sem, hiszen ezek k
Tovább olvasom »
Ünnepi reggelik húsvétra – sonkás, tojásos, tormás finomságok egy helyen
A húsvéti reggeliknek különleges hangulata van: sonkaillat, friss torma, to
Tovább olvasom »
Húsvéti vendégvárók egyszerűen: 6 ellenállhatatlan sajttekercs
A húsvéti hidegtál egyik sztárja kétségtelenül a sajttekercs: mutatós, ízle
Tovább olvasom »