Töltött lepény recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg főtt, áttört burgonya
- 50 dkg liszt
- 15 g friss élesztő
- kb. 2,5 dl tej
- 1 evőkanál só
- 1 nagy csipet cukor
- sok-sok zöldfűszer (kakukkfű, oregánó, bazsalikom, petrezselyem)
- esetleg 1 gerezd fokhagyma (összezúzva)
A töltelékhez:
- fokhagymás tejföl
- virsli vagy szalámi darabok
- kaliforniai paprika
- cheddar sajt
- trappista sajt
- újhagyma
Elkészítés
A burgonyát héjában sós vízben puhára főzzük, majd még melegen meghámozzuk. Langyosra hűtjük, és hozzákeverjük a lisztet és a fűszereket. 1 dl langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk. Az élesztős tejet a lisztes keverékhez dolgozzuk, sózzuk, és fokozatosan annyi tejet adunk hozzá, hogy lágy, de nem ragadós tésztát kapjunk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen 30-40 percig kelesztjük.
Közben a sajtokat lereszeljük, a sonkát vagy szalámit felkockázzuk, a tejfölt simára keverjük az áttört fokhagymával. A megkelt tésztából két teniszlabda méretű darabokat vágunk, majd lisztezett felületen kb. 1/2 cm vastag, kör alakú lapokká nyújtjuk.
A tésztalapokat száraz grill serpenyőben sütjük. Az egyik oldalukat addig pirítjuk, amíg szép színt kapnak, majd megfordítjuk. Azonnal megkenjük az ízesített tejföllel, rászórjuk a sajtokat, és rápakoljuk a kívánt feltéteket. Félbehajtjuk a tésztát, és ha szükséges, mindkét oldalát kicsit tovább pirítjuk.
A kész lepényeket tányérra csúsztatva tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »









