Töltött lepény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg főtt, áttört burgonya
  • 50 dkg liszt
  • 15 g friss élesztő
  • kb. 2,5 dl tej
  • 1 evőkanál só
  • 1 nagy csipet cukor
  • sok-sok zöldfűszer (kakukkfű, oregánó, bazsalikom, petrezselyem)
  • esetleg 1 gerezd fokhagyma (összezúzva)

A töltelékhez:

  • fokhagymás tejföl
  • virsli vagy szalámi darabok
  • kaliforniai paprika
  • cheddar sajt
  • trappista sajt
  • újhagyma

Elkészítés

A burgonyát héjában sós vízben puhára főzzük, majd még melegen meghámozzuk. Langyosra hűtjük, és hozzákeverjük a lisztet és a fűszereket. 1 dl langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk. Az élesztős tejet a lisztes keverékhez dolgozzuk, sózzuk, és fokozatosan annyi tejet adunk hozzá, hogy lágy, de nem ragadós tésztát kapjunk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen 30-40 percig kelesztjük.

Közben a sajtokat lereszeljük, a sonkát vagy szalámit felkockázzuk, a tejfölt simára keverjük az áttört fokhagymával. A megkelt tésztából két teniszlabda méretű darabokat vágunk, majd lisztezett felületen kb. 1/2 cm vastag, kör alakú lapokká nyújtjuk.

A tésztalapokat száraz grill serpenyőben sütjük. Az egyik oldalukat addig pirítjuk, amíg szép színt kapnak, majd megfordítjuk. Azonnal megkenjük az ízesített tejföllel, rászórjuk a sajtokat, és rápakoljuk a kívánt feltéteket. Félbehajtjuk a tésztát, és ha szükséges, mindkét oldalát kicsit tovább pirítjuk.

A kész lepényeket tányérra csúsztatva tálaljuk.