Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Totus túrós batyu recept

Totus túrós batyu
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 20 dkg finomliszt
    • 2 dkg cukor
    • 1 dkg élesztő
    • 2 dkg tejmentes margarin
    • 1 dl totutej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez

    A töltelékhez:

    • 20 dkg totu
    • 4 dkg vaniliás eritrit vagy xilit
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • néhány csepp citromlé és egy fél citrom héja
    • 1-2 evőkanál totukrém
    • 1 evőkanál búzadara
    • ízlés szerint mazsola

    Elkészítése:

    A lisztet mérjük ki egy tálba, majd a sóval és a citromhéjjal keverjük el. Ha van dagasztógépünk, akkor annak a táljába mérjük értelemszerűen. Ezután a liszt közepébe készítsünk egy mélyedést, tegyük ide a zsiradékot, a tojássárgáját, a cukrot és morzsoljuk ide az élesztőt is. Langyosra melegítsük a totutejet (nem szabad forróra, mert elpusztul az élesztő) és öntsük a mélyedésbe.

    Ha géppel dagasztunk, akkor addig kell dagasztani a tésztát, amíg a tészta felülete szép sima és már alig ragad a tálhoz.

    Ha kézzel dolgozunk, akkor egy villával kezdjük kevergetni a totutejes élesztős elegyet úgy, hogy egyre több lisztet keverünk hozzá. Ha már a villával nem tudjuk keverni, mert olyan sűrű, akkor tisztítsuk le a villát és belisztezett kézzel kezdjük el dagasztani a tésztát, addig, amíg már alig ragad a kezünkre. Érdemes 1-2-szer megmosni a kezünket gyúrás közben, így gyorsabban egynemű lesz a tészta és könnyebb lesz vele bánni.

    Ha kész a tésztánk, akkor betehetjük a hűtőbe egy nagyobb tálba, letakarva, akár 2 napig is pihenhet, kelhet ott, és akkor dolgozzuk fel, amikor szeretnénk. Ha rögtön szeretnénk, akkor takarjuk le a tésztánkat és pihentessük meleg helyen kb. fél órát Ezután óvatosan gyúrjuk át és újabb fél órát pihentessük.

    A töltelékhez a totut villával összenyomkodjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. A citromlével ízlés szerint ízesítjük.

    A tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagságúra és négyzet alakúra nyújtjuk, és 4 egyforma négyzetre vágjuk. A tölteléket osszuk 4 részre és halmozzuk a tészták közepére, kenjük a 4 szélét a tésztának meg a felvert tojással, amit a tészta kenésére használunk, majd fogjuk össze a 4 sarkát a töltelék felett és kissé nyomjuk össze, akár meg is csavarhatjuk.

    Ezután tegyük a tepsire egyenlő távolságban egymástól, takarjuk le konyharuhával és pihentessük 15-20 percig, majd kenjük le alaposan tojással és 180°C-ra előmelegített sütőben süssük aranybarnára.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá