Mézeskalács kandalló recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
A kandallóhoz:
- 125 g méz
- 1 csomag mézeskalács fűszermix
- 500 g finomliszt
- 150 g margarin
- 150 g barnacukor vagy nádcukor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 tk szódabikarbóna
- 1 narancs reszelt héja
- csipet só
Írókához:
- 200 g porcukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 2 tk citromlé
- zöld és piros ételfesték
Ragasztáshoz:
- 200 g porcukor
Díszítéshez:
- 1 db télifagyi
- szórócukor
- 1 cs marcipán
Elkészítése:
A mézet a fűszerrel közepes láng felett összemelegítjük. Levesszük a tűzről, majd belekockázzuk a margarint és hagyjuk benne felolvadni.
A tészta többi hozzávalóit összekeverjük, majd folyamatos keverés mellett a mézes keverékhez adagoljuk. Jól átgyúrjuk, két gombócot formázunk belőle és folpackba csomagolva pár órára hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztáinkat ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinnyújtjuk és kivágjuk a kandalló részeit:
2 db 10*16 cm-es téglalap (oldalai)
2 db 28*7 cm-es téglalap (teteje és alja)
1 db 16*30 cm-es téglalap (hátulja)
1 csillag (fenyő tetejére)
pár darab zokni (kandallóra)
Előmelegített sütőben 170 fokon pár perc alatt aranybarnára sütjük és hagyjuk kihűlni.
A ragasztáshoz a porcukrot felhevítjük, karamellizáljuk. A kandallóhoz a lapok szükséges oldalait belemártjuk a forró cukorba és gyorsan öszenyomjuk, amíg megköt.
Az írókához a tojásfehérjét felverjük, majd közepes fokozat mellett hozzáadagoljuk a porcukrot és a citromlevet. 4-5 percig magas fokozaton verjük. 1-1 teáscsészényit félreteszünk belőle és egyikbe pár csepp piros, a másikba pár csepp zöld ételfestéket csepegtetünk.
A fehér írókával téglakockákat mintázunk a kandalló oldalaira, tetején pedig elkenjük a maradék írókát. Előtte a csillagunkat még belemártjuk és megforgatjuk szórócukorban, a zoknikat pedig pirosra festjük és hagyjuk őket teljesen megszáradni.
A piros írókából egy vékony fejű ecset vagy kávéskanál segítségével lobogó tüzet festünk a kandalló belsejébe.
A zöld írókát csillag végű habzsákba töltjük, a télifagyi csúcsát tartva alulról közepéig habcsókocskákat nyomunk rá, feltesszük a kandalló tetejére és telenyomkodjuk a tetejét is. Mielőtt megkötne, szórócukorral meghintjük hogy díszes legyen és feltesszük a tetejére a csillagot. A maradék karamellt picit megmelegítjük, a zoknik hátuljára teszünk belőle egy keveset és felragasztjuk a kandallóra.
A marcipánból hóembert formázunk, feltesszük őt is a kandalló tetejére, végül az egész kandallónkat szitán keresztül jól megszórjuk porcukorral.
A kandalló közepébe előre megsütött pöffeteg kekszeket tehetünk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »