Mézeskalács kandalló recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A kandallóhoz:
- 125 g méz
- 1 csomag mézeskalács fűszermix
- 500 g finomliszt
- 150 g margarin
- 150 g barnacukor vagy nádcukor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 2 tk szódabikarbóna
- 1 narancs reszelt héja
- csipet só
Írókához:
- 200 g porcukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje - 2 tk citromlé
- zöld és piros ételfesték
Ragasztáshoz:
- 200 g porcukor
Díszítéshez:
- 1 db télifagyi
- szórócukor
- 1 cs marcipán
Elkészítése:
A mézet a fűszerrel közepes láng felett összemelegítjük. Levesszük a tűzről, majd belekockázzuk a margarint és hagyjuk benne felolvadni.
A tészta többi hozzávalóit összekeverjük, majd folyamatos keverés mellett a mézes keverékhez adagoljuk. Jól átgyúrjuk, két gombócot formázunk belőle és folpackba csomagolva pár órára hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztáinkat ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinnyújtjuk és kivágjuk a kandalló részeit:
2 db 10*16 cm-es téglalap (oldalai)
2 db 28*7 cm-es téglalap (teteje és alja)
1 db 16*30 cm-es téglalap (hátulja)
1 csillag (fenyő tetejére)
pár darab zokni (kandallóra)
Előmelegített sütőben 170 fokon pár perc alatt aranybarnára sütjük és hagyjuk kihűlni.
A ragasztáshoz a porcukrot felhevítjük, karamellizáljuk. A kandallóhoz a lapok szükséges oldalait belemártjuk a forró cukorba és gyorsan öszenyomjuk, amíg megköt.
Az írókához a tojásfehérjét felverjük, majd közepes fokozat mellett hozzáadagoljuk a porcukrot és a citromlevet. 4-5 percig magas fokozaton verjük. 1-1 teáscsészényit félreteszünk belőle és egyikbe pár csepp piros, a másikba pár csepp zöld ételfestéket csepegtetünk.
A fehér írókával téglakockákat mintázunk a kandalló oldalaira, tetején pedig elkenjük a maradék írókát. Előtte a csillagunkat még belemártjuk és megforgatjuk szórócukorban, a zoknikat pedig pirosra festjük és hagyjuk őket teljesen megszáradni.
A piros írókából egy vékony fejű ecset vagy kávéskanál segítségével lobogó tüzet festünk a kandalló belsejébe.
A zöld írókát csillag végű habzsákba töltjük, a télifagyi csúcsát tartva alulról közepéig habcsókocskákat nyomunk rá, feltesszük a kandalló tetejére és telenyomkodjuk a tetejét is. Mielőtt megkötne, szórócukorral meghintjük hogy díszes legyen és feltesszük a tetejére a csillagot. A maradék karamellt picit megmelegítjük, a zoknik hátuljára teszünk belőle egy keveset és felragasztjuk a kandallóra.
A marcipánból hóembert formázunk, feltesszük őt is a kandalló tetejére, végül az egész kandallónkat szitán keresztül jól megszórjuk porcukorral.
A kandalló közepébe előre megsütött pöffeteg kekszeket tehetünk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »









