Mákos kifli recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 csomag 7 g-os instant élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 1-2 ek cukor
- 1 nagy csipet só
- 1,5 dl étolaj
- reszelt citromhéj
Kenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája kevés tejjel elkeverve
Töltelékez:
- 25 dkg darált mák
- 1,5 dl tej
- 3-4 ek cukor
- reszelt citromhéj
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A tésztához egy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, majd a többi hozzávalót. Összedolgozzuk, majd gyúródeszkára borítva jól összegyúrjuk. Letakarva langyos helyen pihentetjük, ameddig a tölteléket elkészítjük (kb. 20 perc).
Kis edényben a tejet a cukorral felforraljuk, a mákot beletesszük, és ízesítjük a többi hozzávalóval.
A tésztát kicsit átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk, majd átlósan 8 cikkre vágjuk. Megtöltjük a mákos töltelékkel a külső, széles felére halmozva. Feltekerve sütőpapírral bélelt, a tűzhelyhez tartozó nagy lapos tepsibe rakosgatjuk (pont belefér).
Megkenjük a tojássárgájával, és sütőbe toljuk. A sütőt 200 fokra állítjuk, és 30-35 perc alatt pirosra sütjük a kifliket.
A mákos kifli kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 36 g
Zsír: 19 g