Mákos kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mákos kifli

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag 7 g-os instant élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1-2 ek cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 1,5 dl étolaj
  • reszelt citromhéj

Kenéshez:

  • 1 tojássárgája kevés tejjel elkeverve

Töltelékez:

  • 25 dkg darált mák
  • 1,5 dl tej
  • 3-4 ek cukor
  • reszelt citromhéj
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

A tésztához egy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, majd a többi hozzávalót. Összedolgozzuk, majd gyúródeszkára borítva jól összegyúrjuk. Letakarva langyos helyen pihentetjük, ameddig a tölteléket elkészítjük (kb. 20 perc).

Kis edényben a tejet a cukorral felforraljuk, a mákot beletesszük, és ízesítjük a többi hozzávalóval.

A tésztát kicsit átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk, majd átlósan 8 cikkre vágjuk. Megtöltjük a mákos töltelékkel a külső, széles felére halmozva. Feltekerve sütőpapírral bélelt, a tűzhelyhez tartozó nagy lapos tepsibe rakosgatjuk (pont belefér).

Megkenjük a tojássárgájával, és sütőbe toljuk. A sütőt 200 fokra állítjuk, és 30-35 perc alatt pirosra sütjük a kifliket.