Mákos kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók agy nagyobb kalácshoz:
Tészta:
- 25 dkg finomliszt
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 40 g cukor
- 25 g friss élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- csipet só
- 80 g szobahőmérsékletű vaj
Töltelék:
- 25 g olvasztott vaj
- 25 dkg darált mák
- 2 evőkanál rum vagy rumaroma
- 1 citrom reszelt héja
- 70 g porcukor
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
Elkészítése:
A mazsolát forró, rumos vízbe áztatjuk.
Az élesztőt egy edénybe mérjük, hozzáadjuk a cukrot és ráöntjük a langyos tejet. Jól elkeverjük és kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet egy edénybe mérjük, hozzáadjuk a sót és elkeverjük benne. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a vaníliát és az élesztős tejet, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. Amikor már kb felvette az összes lisztet, akkor hozzáadjuk a vajat is és puha tésztává dagasztjuk.
Ha szükséges, mert nagyon ragadna a tészta, akkor adjunk hozzá még lisztet, de ne túl sokat!
Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.
Közben elkészítjük a tölteléket. A mazsolát leszűrjük, majd a mákhoz adjuk az olvasztott vajjal és a citrom héjával együtt, majd összeforgatjuk.
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a mákot és óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, rásimítjuk egyenletesen a mákos tölteléket és a két rövidebbik szélét ráhajtjuk, majd a hosszabbik olala mentén feltekerjük.
Sütőpapíros tepsire tesszük és letakarva kb 20 percig kelesztjük. Közben a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel előmelegítjük.
A megkelt kalácsot néhány helyen megszurkáljuk, majd betoljuk a forró sütőbe és kb 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával fedjük le.
Kihűlve szeljük, porcukorral megszórjuk és tálaljuk.