Mákos kalács recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 500 g finomliszt
- 40 g élesztő
- 50 g cukor
- 50 g vaj
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipetnyi só
- kb 2,5 dl tej
Töltelékhez:
- 1,5 dl tej
- 100 g cukor
- 180 g darált mák
- 1 citrom reszelt héja
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
A kalács kenéséhez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
- 2 ek tej
- 1 kk cukor
Elkészítése:
A tejet kis meglangyosítjuk, majd az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, 1 mk cukorral elkeverjük és lefedve felfuttatjuk.
A cukrot és a sót összekeverjük. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a közepébe kis mélyedést készítünk és beleütjük a tojásokat.
A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk és megkelt kovásszal és a maradék langyos tejjel a lisztehz, majd jól kidolgozzuk a tésztát.
Kelesztőtálba vagy egy nagyobb edénybe tesszük, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a tejet a cukorral felforraljuk, beleszórjuk a mákot és addig főzzük, amíg a massza besűrűsödik. Hozzáadjuk a reszelt citrom héját és a tojássárgákat, majd kihűtjük.
A tésztát kb 35*35 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, majd hosszában félbevágjuk. A tészta mindkét felét megkenjük a máktöltelékkel, majd hosszában feltekerjük.
A hengereket összetekerjük és sütőpapírral fedett tepsibe helyezzük. A tojás fehérjét, tejet, cukrot összekeverjük és a kalácsot lekenjük vele.
A sütőt 50 fokra bekapcsoljuk és a kalácsot betesszük. 20 percig kelesztjük, majd 180 fokra bekapcsoljuk és 30 percig sütjük (közben, ha nagyon barnulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával).
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »