Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos kalács recept

Mákos kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 500 g finomliszt
    • 40 g élesztő
    • 50 g cukor
    • 50 g vaj
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • csipetnyi só
    • kb 2,5 dl tej

    Töltelékhez:

    • 1,5 dl tej
    • 100 g cukor
    • 180 g darált mák
    • 1 citrom reszelt héja
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája

    A kalács kenéséhez:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
    • 2 ek tej
    • 1 kk cukor

    Elkészítése:

    A tejet kis meglangyosítjuk, majd az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, 1 mk cukorral elkeverjük és lefedve felfuttatjuk.

    A cukrot és a sót összekeverjük. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a közepébe kis mélyedést készítünk és beleütjük a tojásokat.

    A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk és megkelt kovásszal és a maradék langyos tejjel a lisztehz, majd jól kidolgozzuk a tésztát.

    Kelesztőtálba vagy egy nagyobb edénybe tesszük, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

    A töltelékhez a tejet a cukorral felforraljuk, beleszórjuk a mákot és addig főzzük, amíg a massza besűrűsödik. Hozzáadjuk a reszelt citrom héját és a tojássárgákat, majd kihűtjük.

    A tésztát kb 35*35 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, majd hosszában félbevágjuk. A tészta mindkét felét megkenjük a máktöltelékkel, majd hosszában feltekerjük.

    A hengereket összetekerjük és sütőpapírral fedett tepsibe helyezzük. A tojás fehérjét, tejet, cukrot összekeverjük és a kalácsot lekenjük vele.

    A sütőt 50 fokra bekapcsoljuk és a kalácsot betesszük. 20 percig kelesztjük, majd 180 fokra bekapcsoljuk és 30 percig sütjük (közben, ha nagyon barnulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával).

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá