Mákos kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 40 g élesztő
  • 50 g cukor
  • 50 g vaj
  • 2 tojás
  • csipetnyi só
  • kb 2,5 dl tej

Töltelékhez:

  • 1,5 dl tej
  • 100 g cukor
  • 180 g darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojássárgája

A kalács kenéséhez:

  • 1 tojás fehérje
  • 2 ek tej
  • 1 kk cukor

Elkészítése:

A tejet kis meglangyosítjuk, majd az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, 1 mk cukorral elkeverjük és lefedve felfuttatjuk.

A cukrot és a sót összekeverjük. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a közepébe kis mélyedést készítünk és beleütjük a tojásokat.

A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk és megkelt kovásszal és a maradék langyos tejjel a lisztehz, majd jól kidolgozzuk a tésztát.

Kelesztőtálba vagy egy nagyobb edénybe tesszük, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a tejet a cukorral felforraljuk, beleszórjuk a mákot és addig főzzük, amíg a massza besűrűsödik. Hozzáadjuk a reszelt citrom héját és a tojássárgákat, majd kihűtjük.

A tésztát kb 35*35 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, majd hosszában félbevágjuk. A tészta mindkét felét megkenjük a máktöltelékkel, majd hosszában feltekerjük.

A hengereket összetekerjük és sütőpapírral fedett tepsibe helyezzük. A tojás fehérjét, tejet, cukrot összekeverjük és a kalácsot lekenjük vele.

A sütőt 50 fokra bekapcsoljuk és a kalácsot betesszük. 20 percig kelesztjük, majd 180 fokra bekapcsoljuk és 30 percig sütjük (közben, ha nagyon barnulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával).