Magvas zsúrkenyér recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 1,3 kg finomliszt
- 1 tk só
- 7 dkg friss élesztő
- 1 kis doboz natúr joghurt (150 g)
- 2 nagy ek kacsazsír
- langyos víz
Tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg sajt
- szezámmag
- lenmag
- só
Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk kevés langyos vizet és felfuttatjuk.
Miután feloldódott, hozzáadjuk a joghurtot és a félig folyós kacsazsírt és további víz hozzáadásával szép sima, puha tésztát készítünk, majd letakarva kb 45 percet kelesztjük.
Ezután 3 egyenlő részre vágjuk és szép hosszúkás kenyereket formázunk a tésztákból egyenként.
Sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, majd 15 perc elteltével (amikor elkezd újra kelni), megkenjük felvert tojással, megszórjuk a magvakkal és éles késsel vékonyan beirdaljuk.
Pár perc múlva a vágatok szépen kinyílnak, ekkor a sajtból vágott kis csíkokat teszünk bele. Ízlés szerint a tetejüket meghinthetjük egy kevés durva sóval is.
A sütőt előmelegítjük 210 fokra és légkeveréssel nagyjából 30 percig sütjük a kenyereket, majd visszavesszük a hőfokot 190-re és további 150-20 percig sütjük, de már légkeverés nélkül.
Rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!