Magvas zsúrkenyér

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Magvas zsúrkenyér

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1,3 kg finomliszt
  • 1 tk só
  • 7 dkg friss élesztő
  • 1 kis doboz natúr joghurt (150 g)
  • 2 nagy ek kacsazsír
  • langyos víz

Tetejére:

  • 1 tojás
  • 10 dkg sajt
  • szezámmag
  • lenmag

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk kevés langyos vizet és felfuttatjuk.

Miután feloldódott, hozzáadjuk a joghurtot és a félig folyós kacsazsírt és további víz hozzáadásával szép sima, puha tésztát készítünk, majd letakarva kb 45 percet kelesztjük.

Ezután 3 egyenlő részre vágjuk és szép hosszúkás kenyereket formázunk a tésztákból egyenként.

Sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, majd 15 perc elteltével (amikor elkezd újra kelni), megkenjük felvert tojással, megszórjuk a magvakkal és éles késsel vékonyan beirdaljuk.

Pár perc múlva a vágatok szépen kinyílnak, ekkor a sajtból vágott kis csíkokat teszünk bele. Ízlés szerint a tetejüket meghinthetjük egy kevés durva sóval is.

A sütőt előmelegítjük 210 fokra és légkeveréssel nagyjából 30 percig sütjük a kenyereket, majd visszavesszük a hőfokot 190-re és további 150-20 percig sütjük, de már légkeverés nélkül.

Rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!