Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Limara kalácsa recept

Limara kalácsa
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg finomliszt
    • 6 dkg cukor
    • 1 mk só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2,5 dl langyos tej
    • 2 dkg élesztő
    • 8 dkg vaj

    Tetejére:

    • 1 enyhén felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítése:

    Fél dl langyos tejhez adjunk hozzá 1 tk cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt és 1-2 evőkanál lisztet is szórjunk rá. Tegyük félre nagyjából 15 percre, amíg szépen felfut.

    Eközben egy nagyobb tálba szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sót és a cukrot. Keverjük jól el. A közepére készítsünk egy mélyedést, ebbe üssük a tojást és az időközben felfutott élesztőt, illetve maradék langyos tejet is. Addig gyúrjuk, amíg szép egynemű tésztát nem kapunk.

    Ekkor keverjük hozzá az olvasztott vajat. Ne ijedjünk meg a vaj az elején még tocsog a tésztán, de gyúrás közben szépen beleépül a tésztába.

    A tésztát ezután 35 percig pihentessük egy konyharuhával lefedve. Ha letelt a kelesztési idő, akkor a tésztát lisztezett felületre borítjuk és osszuk annyi darabra, amennyiből a fonást készítjük. Nálam 3-as fonatból készült, és az alábbi mennyiségből 2 kalácsra volt elegendő.

    A darabokat gömbölyítsük kisebb cipókká, majd újra fedjük le és pihentessük további 15 percig. Ezután jöhet a fonás.

    A darabokat sodorjuk hurkákká a végeit csípjük össze, fonjuk meg a kalácsokat és egy kicsit hengereljük meg őket.

    Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük majd 1 felvert tojással kenjük át a felületüket (itt is hagyhatjuk állni még 15 percig, de elhagyható).

    Sütőben 170 fokon nagyjából 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

    Tipp:

    Kelesztéssel együtt 90 perc.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá