Limara kalácsa recept
Ők is elkészítették
Elkészítése:
Fél dl langyos tejhez adjunk hozzá 1 tk cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt és 1-2 evőkanál lisztet is szórjunk rá. Tegyük félre nagyjából 15 percre, amíg szépen felfut.
Eközben egy nagyobb tálba szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sót és a cukrot. Keverjük jól el. A közepére készítsünk egy mélyedést, ebbe üssük a tojást és az időközben felfutott élesztőt, illetve maradék langyos tejet is. Addig gyúrjuk, amíg szép egynemű tésztát nem kapunk.
Ekkor keverjük hozzá az olvasztott vajat. Ne ijedjünk meg a vaj az elején még tocsog a tésztán, de gyúrás közben szépen beleépül a tésztába.
A tésztát ezután 35 percig pihentessük egy konyharuhával lefedve. Ha letelt a kelesztési idő, akkor a tésztát lisztezett felületre borítjuk és osszuk annyi darabra, amennyiből a fonást készítjük. Nálam 3-as fonatból készült, és az alábbi mennyiségből 2 kalácsra volt elegendő.
A darabokat gömbölyítsük kisebb cipókká, majd újra fedjük le és pihentessük további 15 percig. Ezután jöhet a fonás.
A darabokat sodorjuk hurkákká a végeit csípjük össze, fonjuk meg a kalácsokat és egy kicsit hengereljük meg őket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük majd 1 felvert tojással kenjük át a felületüket (itt is hagyhatjuk állni még 15 percig, de elhagyható).
Sütőben 170 fokon nagyjából 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Tipp:
Kelesztéssel együtt 90 perc.