Krapfen (osztrák fánk) recept

Elkészítése:
Tészta:
A tejet meglangyosítjuk. A dagasztógép üstjébe mérjük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, beletesszük a vajat és a vaníliát, majd végül ráöntjük a tejet is.
Kb 10-15 perc alatt összegyúrjuk a géppel a tésztát és dagasztjuk, amíg a felülete szép egyenletes nem lesz és elválik az edény falától.
Természetesen kézzel is végezhetjük a dagasztást! A tésztából formáljunk gombócot, kissé lisztezzük meg a felületét, takarjuk le és kelesszük kb 1 órán át langyos helyen.
Sütés:
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk vagy lapogassuk ki a kezünkkel kb 1,5 ujjnyi vastagra és egy közepes szaggatóval szaggassuk ki. Ha nem szeretnénk szaggatni, akkor a megkelt tésztát osszuk 12 egyenlő részre és a részeket egyenként formázzuk gombóccá (mint amikor zsemlét formázunk, csak az alját jól nyomkodjuk össze). A megformázott fánkokat tegyük egymásól távolabb, takarjuk le és kelesszük újabb 30 percig.
Miután a kelesztési idő fele letelt, kezdjük el melegíteni az olajat a sütéshez.
Ha az olaj felmelegedett és a fánkok is megkeltek, akkor kezdődhet a sütés. Az olajba tesszük a fánkokat azzal a felükkel, ami nem volt az asztalon vagy a deszkán. Amikor megsült, akkor megfordítjuk. Egy szűrőkanállal papírtörlőre szedjük és hagyjuk lecsepegni a felesleges olajat.
Ne tegyünk egyszerre sok fánkot az olajba, mert közben még nőni fognak!
Töltés:
Amikor a fánkok kisültek és langyosra hűltek, akkor egy habzsákot megtöltünk savanykás lekvárral (ha van, akkor tegyünk rá fánktöltő hegyet, ha nincs akkor csak vágjunk kis lyukat a végére).
A fánkokra vágjunk egy éles késsel kis lyukat, majd töltsük meg lekvárral. Tetejüket szórjuk meg porcukorral és tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »