Krapfen (osztrák fánk) recept

Elkészítése:
Tészta:
A tejet meglangyosítjuk. A dagasztógép üstjébe mérjük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, beletesszük a vajat és a vaníliát, majd végül ráöntjük a tejet is.
Kb 10-15 perc alatt összegyúrjuk a géppel a tésztát és dagasztjuk, amíg a felülete szép egyenletes nem lesz és elválik az edény falától.
Természetesen kézzel is végezhetjük a dagasztást! A tésztából formáljunk gombócot, kissé lisztezzük meg a felületét, takarjuk le és kelesszük kb 1 órán át langyos helyen.
Sütés:
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk vagy lapogassuk ki a kezünkkel kb 1,5 ujjnyi vastagra és egy közepes szaggatóval szaggassuk ki. Ha nem szeretnénk szaggatni, akkor a megkelt tésztát osszuk 12 egyenlő részre és a részeket egyenként formázzuk gombóccá (mint amikor zsemlét formázunk, csak az alját jól nyomkodjuk össze). A megformázott fánkokat tegyük egymásól távolabb, takarjuk le és kelesszük újabb 30 percig.
Miután a kelesztési idő fele letelt, kezdjük el melegíteni az olajat a sütéshez.
Ha az olaj felmelegedett és a fánkok is megkeltek, akkor kezdődhet a sütés. Az olajba tesszük a fánkokat azzal a felükkel, ami nem volt az asztalon vagy a deszkán. Amikor megsült, akkor megfordítjuk. Egy szűrőkanállal papírtörlőre szedjük és hagyjuk lecsepegni a felesleges olajat.
Ne tegyünk egyszerre sok fánkot az olajba, mert közben még nőni fognak!
Töltés:
Amikor a fánkok kisültek és langyosra hűltek, akkor egy habzsákot megtöltünk savanykás lekvárral (ha van, akkor tegyünk rá fánktöltő hegyet, ha nincs akkor csak vágjunk kis lyukat a végére).
A fánkokra vágjunk egy éles késsel kis lyukat, majd töltsük meg lekvárral. Tetejüket szórjuk meg porcukorral és tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »